Mnoštvo SKF-ovih timova u najvećem svjetskom nogometnom kupu za mlade

Okupljanje Meet the World djece u Gothenburgu
Okupljanje Meet the World djece u Gothenburgu
Tom Johnstone i neki igrači tokom ceremonije otvaranja
Tom Johnstone i neki igrači tokom ceremonije otvaranja
Tristo pedeset mladih nogometaša turnira SKF Meet the World iz različitih dijelova svijeta pjevalo je i plesalo zajedno na SKF-ovom dočeku njihovih timova na ovogodišnjem Gothia kupu u Gothenburgu. Nogometni turnir za mlade je najveći u svijetu sa gotovo 40.000 učesnika i SKF-om kao njegovim sponzorom.

Međunarodna škola u Gothenburgu je multikulturalno mjesto gdje su svi Meet the World timovi smješteni tokom turnira. Timovi su se kvalificirali za učestvovanje u Gothia kupu tokom natjecanja u turnirima SKF Meet the World u svojim državama. Oni dolaze i svih dijelova svijeta, iz različitih kultura i religija. Igrači izgledaju drugačije i govore drugačije, ali zato zajedno pjevaju, plešu i igraju nogomet.
“Svima želim sve najbolje na turniru i uvjeren sam da će svi dati sve od sebe.” izjavio je Tom Johnstone, CEO SKF-a u svom govoru dobrodošlice u Švedsku. “Iznad svega se nadam da ćete uživati u svom boravku u Gothenburgu te da ćete steći nove prijatelje iz drugih država i kultura.”

Dobrodošlica uz karnevalsku atmosferu
21 tim turnira Meet the World stoje u malim grupama te razgovaraju dok čekaju na početak pozdravne ceremonije. Gotovo da osjetite očekivanje u zraku. Puno igrača stiže iz veoma siromašnih područja i nikada nisu bili u inozemstvu. Za prvi kontakt sa nepoznatim ljudima koji dolaze iz drugih kultura i pri tome ne govore istim jezikom uvijek je potrebna hrabrost. Iznenada su djevojke iz Zambije počele s plesom. Pridružili su im se dečki iz Litvanije. A onda su dečki iz Brazila odlučili da pokažu svoju umješnost u sambi. A zatim je zasjalo sunce. Djevojke iz Rusije zaplesale su s dečkima iz Indonezije. Uskoro je cijelo školsko igralište zaplesalo i zapjevalo pjesmama i plesom iz cijelog svijeta. Stvorila se prava karnevalska atmosfera. Svi su željeli plesati sa svima i svi timovi su se željeli fotografirati zajedno.

Fantastično otvaranje
Sedmica Gothia kupa počinje fantastičnim otvaranjem – magičnom mješavinom boja, muzike i kultura. Više od 60.000 gledalaca dočekalo je na nogama i uz ovacije ulazak na nogometni stadion predstavnika 75 nacija učesnika kupa.
Tom Johnston popeo se na binu: “Kada vidim vas mlade ljude ovdje na stadionu izuzetno sam ponosan što je SKF glavni sponzor Gothia kupa još od njegovog početka.”, izjavio je. “Također smo izuzetno ponosni što s našim turnirom Meet the World možemo pomoći još većem broju mladih ljudi koji nemaju financijskih mogućnosti da sudjeluju u Gothia kupu. Svima vama želim puno uspjeha u Gothia kupu i ugodno vrijeme provedeno u Gothenburgu. Također se nadam da ćete iskoristiti ovu mogućnost i upoznati puno novih prijatelja iz drugih timova i kultura.”
Nakon govora nekoliko mladih sportaša pokazali su svoju umješnost na skejtbordu, planinskom biciklu i rolerima. Cijeli događaj je završio spektakularnim vatrometom i uzvicima navijanja svih gledalaca.

Upoznajte timove iz 20 država
Turnir SKF Meet the World održan je u državama gdje SKF ima svoje predstavništvo. Ove godine učestvovao je 21 tim iz 20 nacija i svi su se kvalificirali na turnir Meet the World te tako osvojili da im SKF plati putovanje i smještaj u Gothenburgu. Šest od ova 21 tima su ženski timovi. Jedan od timova – iz Francuske – je tim Specijalne Olimpijade za mlade sa fizičkim nedostatcima.

Pratite SKF na Facebooku i primite najnovije informacije o događajima na Gothia kupu: https://www.facebook.com/SKFGroup

Timovi turnira Meet the World:
Albanija, Brazil, Bugarska, Češka Republika, Estonija, Francuska, Indija, Indonezija, Kanada, Kina, Latvija, Litvanija, Malazija, Meksiko, Njemačka, Portugal, Rumunija, Rusija , Slovenija i Zambija

Činjenice o Gothia kupu 2012:
37.400 učesnika
1545 timova
75 nacija
110 igrališta
30% djevojke i 70% momci

SKF logo