Brinemo za održivu mobilnost sa inovativnim rješenjima

SKF koristi naprednu tehnologiju i više od 100 godina inženjerskog znanja za postizanje željenih radnih performansi za troškovno efikasna rješenja. Ovdje istražujemo neke načine kojima organizacija premošćuje jaz između zahtjeva tržišta i ekološke brige.

Na osnovu svog sveobuhvatnog poznavanja inženjeringa kretanja, SKF može napraviti razliku i doprinijeti svojim održivim rješenjima za automobilsku industriju.

Globalno rastuća potreba za energijom se i dalje rješava izgaranjem fosilnih goriva što rezultira u dobro poznatom povećanju ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi. U ovom kontekstu, efikasnost tokom transformacije energije igra presudnu ulogu. Na pitanje kako poboljšati mehaničku efikasnost, posebno u smanjenju troškova uslijed trenja, SKF odgovara razvijanjem inovativnih rješenja za ležaje i brtve.

SKF-ov glavni fokus je na smanjenju trenja i težine, integraciji senzora za inteligentne funkcije, optimizaciji prenosnih sklopova, integrisanju komponenti u module i jedinice, na taj način smanjujući veličine i pojednostavljujući montažu. Sve to ima za cilj prilagođena rješenja s odgovarajućim radnim karakteristikama za određena vozila. 


U području ležaja i jedinica, brtvi, sistema za podmazivanje, mehatronike kao i usluga, SKF kombinira svoja inženjerska znanja za kreiranje održivih rješenja.


Inženjerski partneri
Da bismo bili što inovativniji i efikasniji, važno je stupati u partnerstva sa pravim inovativnim igračima na polju automobilske industrije. SKF je uključen u projekte razvoja sa vanjskim inženjerskim kompanijama na polju tehnologija prenosa. Drugi primjer je da je 2011. SKF ušao u projekt zajedno s kompanijom Volvo Car Corporation i Volvo Group sa ciljem procjene zamajaca za masovnu proizvodnju. Sistem za pretvaranje kinetičke energije zamajca (KERS) može doprinijeti uštedi goriva do 20%, što povratno značajno smanjuje emisiju CO2. Danas SKF isporučuje kritične komponente za sisteme zamajca, koji ih opremaju znanjem kako industrijalizirati ove sisteme.

Edward Holweg, Direktor za razvoj proizvoda i sistema, SKF Automotive, izjavljuje "SKF uvijek traži prava iskustva za kombinaciju napora i znanja za nova rješenja koja će podržati industrijske zahtjeve."
On nastavlja, "Da biste bili uspješni, morate pažljivo slušati zahtjeve kupaca. Ako je poznato gdje oni žele stići, tada možemo predložiti rješenja koje će doprinijeti njihovim idejama za poboljšanje radnih karakteristika vozila i smanjenje njihovih negativnih utjecaja na okolinu. Ovaj fokus je u srcu SKF-a."


Razvoj proizvoda
SKF razvija proizvode i isporučuje rješenja koja pomažu proizvođačima vozila da riješe nekoliko kritičnih poslovnih problema, uključujući:

  • Hibridizacija i elektrifikacija vozila
  • Smanjenje težine i trenja
  • Tehnologija i efikasnost prenosa
  • Smanjenje veličine motora i njegovo pojačanje
  • Upravljanje motorom


U ovim područjima fokusa prepoznata su moguća rješenja. Nekoliko od ovih rješenja su:


Integrirani senzori za inteligentne funkcije
SKF integrira senzore u ležaje i brtve da bi omogućio različite funkcije koje će dopustiti da sistemi i primjene ostvare visoku tačnost i pouzdanost. Ova rješenja sjajno doprinose energetskoj efikasnosti.
Prije nekoliko godina SKF je pokrenuo rješenja za hibridna vozila (HEV) da bi omogućio rad Stop-Start sistema: SKF ležaj za pozicioniranje rotora i SKF jedinica za komunikaciju senzorskog ležaja. Stop-Start sistem doprinosi smanjenju CO2 i goriva do 15% u gradskoj vožnji sa čestim zaustavljanjima i pokretanjima motora.
Stop-Start rješenje za dvotočkaše SKF je uveo 2011. Sada je SKF krenuo korak dalje sa svojom ponudom kompletnog sistema – SKF StopGo. Sa ovim rješenjem dostiže se ušteda u gorivu od 6-8%.

Električna vozila (EV) bilježe veliki rast. Najnoviji SKF razvoji u ovom području fokusirani su na povećanje gustoće snage i energetske efikasnosti u vučnim motorima. Ovakvi proizvodi doprinijet će povećanju pređenih kilometara vozila. U ovom području SKF je nedavno najavio poslovno partnerstvo s francuskom kompanijom Bollore, koja je dobavljač električnih automobila za program iznajmljivanja automobila Paris Autolib. Ovaj program je pokrenut u decembru 2011. SKF nudi različite ležaje koji su napravljeni od materijala izuzetno otpornog na električne struje i druge uslove koji su potrebni da bi se dobio pouzdani električni automobil dobrih radnih karakteristika na što dužem putu.
Različite državne i gradske inicijative okrenule su se prema električnom vozilu kao rješenju za smanjenje emisije CO2 u gradskom saobraćaju. Paris Autolib želio je stanovnicima Pariza dati jednostavno i održivo rješenje za standardni gradski prevoz. Očekuju se i druge slične inicijative.


Optimizacija prenosnih sklopova
Da biste optimizirali prenosni sklop, morate smanjiti trenje i težinu, ponuditi kompaktna rješenja, dodati senzore za inteligentniju kontrolu i biti sposobni da potražite alternativne tehnologije koje će poboljšati rezultate u ovim aplikacijama. Okruženja u kojima ovi proizvodi moraju raditi su često predmet utjecaja velikih temperaturnih razlika, različitih tečnosti, visokih brzina i ekstremnih pritisaka.

Na primjer, povećanje prenosa s dvostrukim kvačilom (DCT) vodilo je SKF da razvije kompaktne proizvode male težine koji mogu izdržati visoke temperature i velika opterećenja koja DCT zahtijeva od svojih dijelova. SKF komplet ležaja za dvostruko kvačilo i podrška za kvačilo ACBB produžuju životni vijek prenosa. DCT je jedan od glavnih sistema za prenos koji doprinosi daljem smanjenju CO2.
SKF-ov portfolio ležaja i brtvi za energetski efikasne pogonske linije razvijeno je u cilju smanjenja trenja i težine te optimizacije prenosa. Primjer izračunavanja koje je napravio SKF pokazuje da je smanjenje CO2 od 8 g/km, u usporedbi sa standardnim proizvodima, moguće zamjenom nekoliko standardnih ležaja s energetski efikasnim i pametnim kompaktnim integriranim rješenjima. Ovo se temelji na uobičajenim evropskim etapama vožnje i automobilima srednje veličine. Razvoji idu i dalje za još bolje smanjenje CO2.

Sa rastućim zahtjevima za tehnologijama poboljšanja motora, kuglični ležaji mogu zamijeniti trenutne zglobne ležaje donoseći poboljšanje u efikasnosti. SKF jedinice turbo-punjača kugličnih ležaja je robustna, laka za montažu jedinica koja smanjuje potrošnju goriva za do 2% i emisiju CO2 za do 3%.
Smanjenje trenja je ključno područje u efikasnosti motora kao i rješenje koje izdržava visoke temperature i visoke pritiske s dugotrajnim dobrim radnim karakteristikama. Postoji puno brtvi u motoru i jedna od najnovijih brtvi iz SKF-a je SKF-ova brtva s niskim trenjem koja smanjuje trenje za 55% u usporedbi sa standardnim brtvama.


Izračunavanje i simulacije
Da bismo potvrdili vrijednost i radne karakteristike, izračunavanje i simulacija predstavlja važnu informaciju kada se odlučuje o određenom rješenju. SKF Vehicle Environmental Performance Simulator dizajniran je da pomogne SKF-ovim inženjerima da pokažu kupcima CO2 vrijednost koju će emitirati predloženo rješenje. Izračunavanjem i prenosom smanjenja trenja i težine u stvarne brojke, SKF može pokazati stvarne uštede u emisiji CO2 za cijelo vozilo.


Briga
Naš put u budućnost je još izazovniji. Razvijanje inovativnih rješenja za održiv svijet – da bismo napravili razliku – je ono što predstavlja SKF. Briga je ono s čime sve počinje. Znanje i pogon su ono što je potrebno. Čistiji svijet je rezultat kojem težimo.


SKF – Snaga inženjeringa znanja

SKF činjenice:
SKF, kompanija inženjeringa znanja, sklapa partnerstva sa korisnicima širom svijeta da bi ponudila tehnička rješenja, usluge održavanja i pouzdanosti, inženjersko savjetovanje i obuku. Sa uredima u više od 130 država i 15.000 distributerskih partnera globalno, SKF je vodeći dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i servisne usluge. Godišnja prodaja za 2011. godinu iznosila je 66.216 miliona švedskih kruna, dok je broj zaposlenih iznosio 46.039.


Kontaktni podaci
Edward Holweg
Direktor, Razvoj proizvoda i sistema
SKF Automotive
+46 31 337 21 44
Edward.holweg@skf.com
www.skf.com


SKF logo