SKF sa sponzoriranjem Shell Eco-maratona Amerika demonstrira svoju posvećenost energetskoj efikasnosti


Princip Shell Eco-maratona je jednostavan: razviti i izgraditi najefikasnije vozilo po pitanju potrošnje goriva na svijetu. Shell Eco-maraton Amerika, koji je nedavno održan u centru Houstona, jedinstveno je takmičenje na kojem se sreće više od 100 timova i na hiljade studenata sa oba američka kontinenta u borbi za najbolju energetsku efikasnost. Timovi se prijavljuju u jesen prije takmičenja i provode mjesece na projektiranju i usavršavanju svojih vozila i tehnologije za takmičenje gdje se računa razdaljina, a ne brzina.

Pobjednici u kategoriji Prototipa za 2013. godinu bili su studenti sa Univerziteta Laval u Quebecu. Vozilo ovog tima prešlo je zapanjujućih 3587 milja (5773 km) s jednim galonom (3,78 l) benzina na 7. takmičenju Shell Eco-maraton Amerika. To je bio najduži pređeni put ikad postignut na Univerzitetu Laval i u Americi. U drugoj kategoriji - Urban Koncept, Mater Dei je također postavio rekord za ovu godinu sa postignutih više od 7000 milja po galonu.

SKF je glavni sponzor Shell Eco-maratona Amerika od samog početka ovog takmičenja prije sedam godina. John Bloomer, Voditelj globalne prodaje, Poslovna jedinica SKF Traditional Energy: "Ponosni smo na našu privrženost Shellu i njihovom inovativnom istraživanju kako pozitivno utjecati na budućnost energetske efikasnosti. Ciljevi Shell Eco-maratona savršeno se uklapaju u SKF-ovu predanost održivoj proizvodnji efikasne energije i njenom korištenju."

Tokom faze kada učesnici studenti projektuju svoja vozila, SKF im omogućuje besplatan pristup svojim inženjerskim iskustvima i proizvodima putem otvorene linije pomažući im u rješavanju izazova energetske efikasnosti.

Osmi godišnji Shell Eco-maraton Amerika održat će se u centru Houstona, 24-27. aprila 2014. u Discovery Green Parku.
SKF logo