Oslobađamo snagu inženjeringa znanja

2013 April 08, 08:00 CEST

Gothenburg, 7. april 2013: Na sajmu u Hannoveru 2013 SKF predstavlja odabrani asortiman proizvoda i integrisanih rješenja pod temom “Oslobađanje snage inženjeringa znanja”.

Zadnjih godina fokusiramo se na znanja u razvoju rješenja i inovacija koja će pomoći kupcima da budu konkurentni – ne samo danas ili sutra, nego i u dalekoj budućnosti. Govorimo o rješenjima potpuno potvrđenim u radu – s mjerljivim koristima za profitabilnost i održivost.

Koristi od rada sa SKF-om su sada puno veće nego što su to bile ranije. Približili smo se našim industrijskim kupcima i pronašli pametnije načine za stvaranje opipljivih vrijednosti primjenom znanja koja smo do sada skupili. Danas pratimo mašine u svakoj fazi njihovog radnog ciklusa – od dizajna pa do održavanja – pomažući procese da bismo ostvarili bolje rezultate.

SKF je lider u razvoju globalnih tehnologija još od 1907. Naša osnovna snaga je sposobnost da neprestano razvijamo tehnologije, a zatim da ih koristimo za izradu proizvoda koji svojim kupcima nude prednosti u odnosu na konkurenciju. To postižemo kombinacijom našeg iskustva u više od 40 industrija sa znanjem stečenim kroz SKF-e tehnološke platforme: ležaji i ležajne jedinice, brtve, mehatronika, servisne usluge i sistemi podmazivanja. Mi to zovemo SKF-ov inženjering znanja.

SKF-ov inženjering znanja predstavlja kombinaciju tri poslovne dimenzije:

1. Kulturne/geografske dimenzije – razumijevanje kultura i regija gdje živimo i radimo
SKF je globalna kompanija sa lokalnim prisustvom. Dobro poznajemo zahtjeve naših kupaca kao i zahtjeve njihovih kupaca. Bez obzira gdje se nalazili. Lokalni stručnjaci su podržani industrijskim ekspertima na globalnom nivou koji mogu te potrebe uporediti sa uspješnim rješenjima iz sličnih situacija širom svijeta te izvući odgovore iz njih. Zauzvrat, u implementaciji naših rješenja oni su podržani proizvođačkom podrškom u cijelom svijetu te finom kombinacijom mreže servisa i podrške.

2. Dimenzije kupca – industrije i segmenti
Broj SKF-ovih kupaca je veći od dva miliona i SKF je aktivan u aplikacijama u blizu 40 specijaliziranih industrija. Radeći u tako puno područja pomoglo je da SKF stekne iskustva za razvoj proizvoda i usluga specifičnih za industrijske zahtjeve – i da prepozna kada se znanja iz jedne industrije mogu uspješno primijeniti na drugu. To znači da razumijemo aplikacijske zahtjeve i uslove i da smo razvili rješenja koja im odgovaraju, razvijajući i bolja rješenja jer se tehnologija i inženjering same industrije razvijaju tokom godina.

3. Dimenzije stručnosti – naših pet tehnoloških platformi
SKF-ovi timovi stručnjaka u područjima od ležaja i ležajnih jedinica pa do brtvi, mehatronike, usluga i podmazivanja, u bliskoj saradnji rade na izradi naprednih integriranih rješenja.

U mreži SKF-ovih Tvornica rješenja mali i srednji proizvođači originalnih dijelova te krajnji kupci mogu dobiti individualnu pomoć u rješavanju svojih posebnih izazova. Ovdje imaju pristup velikom iskustvu SKF grupe na području pet platformi i mogu raspravljati o svojim problemima sa lokalnim SKF inženjerima koji će im pomoći da isporuče ili razviju prilagođena rješenja.

SKF Tvornica rješenja pruža široku ponudu podrške koja uključuje: aplikacijski inženjering, analize ležaja i podmazivanja, dijagnostiku udaljenog nadzora stanja, inženjerska savjetovanja, sisteme linearnog kretanja, proizvode za prenos snage, rješenja za brtvljenje, upravljanje energijom i održivošću, ekspertize i sisteme za upravljanje sredstvima, generalni servis osovina, generalni servis ležaja i veliki izbor programa obuke.

Svaka SKF Tvornica rješenja dio je mreže koja dopušta da znanja prikupljena na jednom kraju svijeta budu brzo dostupna i primijenjena na drugom kraju svijeta. Tako se ubrzava proces rješavanja i to predstavlja osnovu za skup znanja koji stalno raste. 

SKF-ove osnovne kompetencije podržavaju naš inženjering znanja
Kako SKF posluje od 1907, naši napori na područjima istraživanja i razvoja rezultirali su velikim brojem inovacija koje su kreirale nove standarde i nove proizvode i rješenja u industriji ležaja. 2012. godine SKF je zabilježio otkrivanje 663 izuma i uspješno je podnio 421 prijave zahtjeva za patente. Kroz svoje znanje SKF može pomoći kupcima da poboljšaju svoju efikasnost i tako postanu još uspješniji i profitabilniji.

SKF-ova sposobnost da neprestano razvija proizvode i usluge koji poboljšavaju konkurentnost svojih kupaca postignuta je na dva načina: ulaganjem u područja i stručnost na polju osnovne tehnologije te kombiniranjem rezultirajućih znanja na rješavanje posebnih zahtjeva.

Upravljanje životnim ciklusom:
Povećani dio SKF-ovih istraživanja usmjeren je primarno na poboljšanje ekoloških rezultata u korisničkim aplikacijama tokom cijelog životnog ciklusa. To znači razmatranje posljedica proizvoda ili procesa proizvodnje na okolinu, bez obzira gdje se u životnom ciklusu proizvoda pojavljuju te posljedice.

Da bi podržali ovaj pozitivan razvoj i potaknuli upotrebu tehnologija s poboljšanim rezultatima za okolinu, SKF se nedavno uključio u program upravljanja cijelim životnim vijekom. Cilj je neprestano poboljšavati znanja o utjecajima na okolinu SKF-ovih proizvoda i procesa proizvodnje te primjena tih znanja u praksi u vidu prilagođavanja svakodnevnih poslovnih metoda i alata.

Održivost/okolina:
Održivost je u fokusu SKF-a već više od 100 godina. Od kada smo proizveli prvi svjetski samopodesivi kuglični ležaj 1907. godine, kompanija je uvidjela važnost koliko je važno da rad ide glatko – glatko u smislu smanjenja trenja. Kada se smanji trenje, troši se manje energije. Danas je dobro poznat uticaj na okolinu koji je povezan s proizvodnjom energije iz fosilnih goriva. Mi u SKF-u smo uvjereni da vođenje brige o prirodnoj okolini predstavlja poslovno razumnu i pravu stvar za učiniti. Sada, kako krčimo put kroz naše drugo stoljeće u poslovanju, vidimo još veću priliku – kao i odgovornost – u vidu važne uloge u pomaganju da se riješe ovi izazovi – globalni izazovi održivosti prirodne okoline. 2005. godine smo stvorili koncept BeyondZero™ s dva cilja;
1. Smanjenje negativnog utjecaja na okolinu nastalog iz SKF-ovog rada, i
2. Povećanje pozitivnog utjecaja na okolinu SKF-ovih rješenja inovacijama i ponudom novih tehnologija, proizvoda i usluga sa poboljšanim rezultatima za okolinu.

Kombinacijom ovih ciljeva, SKF BeyondZero predstavlja pokušaj da napravi sveukupni pozitivan doprinos u rješavanju izazova okoline s kojim se susreće naša planeta.

Drugi dokaz SKF-ove predanosti održivosti i okolini je novi SKF BeyondZero portfolio i njegovi ciljevi povezani s SKF-ovom novom klimatskom strategijom i partnerstvom s WWF-om u njihovom programu za očuvanje klime. Za sada je SKF jedina industrijska inženjerska kompanija koja će biti prihvaćena u program za očuvanje klime (Climate Savers Programme). Program ima za cilj smanjenje stakleničkih gasova kao što su emisija CO2 na način da je on stvaran, mjerljiv i potvrđen od strane vanjskih stručnjaka. SKF se obavezao da će razviti proizvode i rješenja za puno automobilskih i specijaliziranih industrija koja doprinose ovim ciljevima na svim nivoima životnog vijeka opreme i mašina.

Određeni broj proizvoda i rješenja iz portfolia SKF BeyondZero prikazan je i na SKF-ovom štandu na sajmu u Hannoveru. Jedan od značajnijih novih proizvoda je SKF-ovo pogonsko rješenje za sistem kompresora za aeraciju koji se koristi u pogonima za obradu otpadnih voda. SKF-ovo rješenje može smanjiti potrošnju energije za do 40%. Ono uključuje energetsko efikasni motor velikih brzina sa permanentnim magnetom, aktivni magnetski ležaj (AMB) i ugrađeni sistem nadzora aktivnog magnetnog ležaja. Kada se koristi u 350 kW-nom kompresoru to može dovesti do godišnje uštede od 500 hiljada kWh, što odgovara smanjenju emisije CO2 za 375 tona.

Senzori/nadzor stanja:
Odgovarajući na potrebe kupaca za smanjenjem troškova i vremena instalacije, te povećanje vijeka trajanja dijelova, SKF je razvio proizvode koji efikasno koriste bežične tehnologije.

Nadzor stanja u radu što bliže kontaktnom području daje veću tačnost u proučavanju radnih svojstava sistema. Osim temperature, brzine, smjera okretanja i vibracija, opterećenje se također može nadzirati senzorima postavljenim na vanjski dio ležaja ili kućišta. SKF nastavlja sa fokusom na uvođenje inovacija koje donose revoluciju u nadzor stanja ležaja – bežični nadzor sa SKF Insight™. Probojni razvoj u raznim tehnologijama sada omogućava da ležaji neprekidno provjeravaju i izvještavaju o svom radnom stanju, bez vanjskog napajanja, senzora, kablova ili elektronskih dijelova za prikupljanje podataka – sve to je sad integrirano unutar ležaja. 

SKF Insight™ rješenja uključuju:
• Minijaturni paket senzorskih tehnologija omogućava mjerenje kritičnih parametara kao što su broj okretaja u minuti, temperaturu, ubrzanje, brzinu, zvučnu emisiju i opterećenje.
• Samonapajanje – korištenjem samog okruženja primjene, pametni ležaji mogu stvarati svoju energiju koja im je potrebna za rad.
• Jednostavnost jer nema senzora i kablova koji se moraju instalirati – inteligentna tehnologija bežične komunikacije upakirana je unutar ležaja i omogućava komunikaciju u okruženju gdje tradicionalni WiFi ne radi.
• Mreža pametnih ležaja – komunicirajući jedan kroz drugi i putem bežičnog gatewaya, ležaji sa SKF Insight™ formiraju “kombinovanu mrežu” i mogu slati informacije o svom stanju na SKF-ove servere u tzv. oblak mreži.


Tribologija:
Međudjelovanje sredstava za podmazivanje i čelika ležaja je važan faktor i on može biti od kritične važnosti kada ležaj radi s marginalnim podmazivanjem.

Hemijski sastav i mehaničke karakteristike reakcijskog sloja koji se formira međudjelovanjem sredstva za podmazivanje i čelika ležaja izuzetno utječe na radne karakteristike ležaja. Zato je za SKF jako važno razumijevanje sastava i mehanike reakcije slojeva. Razumijevanje, predviđanje i nadzor radnih uslova pomaže da se smanji trenje i trošenje ležaja i produžuje mu radni vijek.

Novi SKF-ovi sferični zglobni ležaji sa produženim radnim vijekom i zglobne glave koriste jedinstveni tribološki sistem koji uključuje posebne obrade površina, masti i brtve, koji u kombinaciji sa unutrašnjom geometrijom ležaja čine ove ležaje robustnim i energetski efikasnim.

SKF sferični zglobni ležaji sa produženim radnim vijekom pomažu u smanjenju troškova vlasništva i smanjuju uticaj na okolinu jer traju duže i ne zahtijevaju podmazivanje. Na primjer, jedan ležaj sa provrtom promjera 100 mm može uštediti i do 876 g masti godišnje. Traktor sa šest ležajeva ovog tipa i veličine može uštediti i do 5,2 kg masti godišnje. U prevodu to je ekvivalent od 7,7 kg manje CO2 godišnje. Izračuni se temelje na uštedi masti i ne uključuju 37 %-tno smanjenje gubitaka usljed trenja. Ovaj proizvod je dio SKF-ovog portfolia BeyondZero.


Brtve:
SKF se fokusira na razvoj novih elastomernih materijala i optimizaciju tribologije zaptivne usne kako bi poboljšao funkcije brtvljenja upotrebom naprednog modeliranja brtvi.

Nova generacija materijala koristi nove tipove punjača za ostvarivanje manjeg trenja. Magnetske kodne jedinice unutar brtve u kombinaciji sa senzorima omogućavaju prenos informacija u kontrolne sisteme. Zahvaljujući kombinacijom novih eksperimentalnih metoda s naprednim simulacijama, stekao se novi pogled na starenje, trenje i trošenje gume.

SKF nudi mašinska rješenja za brtvljenje za primjenu u fluidnoj energiji, rukovanju fluidima i prenosu snage. Neki posebni pogledi na SKF-ova rješenja su:

• Partnerstvo s kupcima, od faze projekta pa do serijske proizvodnje, s rješenjima krojenim prema njihovim zahtjevima
• Brza proizvodnja, s kratkim vremenima isporuke, brtvi i dijelova do 4000 mm u prečniku, iz jednog dijela te većih primjenom posebnih tehnologija zavarivanja
• Veliki izbor materijala brtvi, uključujući materijale certficirane ili u skladu sa velikim brojem industrijskih standarda i pravilnika (FDA, NSF, KTW, NORSOK, NACE, itd.)


Aktiebolaget SKF
(publ)


Za dodatne informacije, molimo obratite se:
Nia Kihlström, SKF Group Communication, +46 31-337 2897; +46 706 67 28 97; nia.kihlstrom@skf.com
Colin Roberts, SKF Group Communication; +31 30 6075608; +31 653 944 111; colin.roberts@skf.com


SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Obim prodaje u 2012 iznosio je 64.757 milijarde švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.775. www.skf.com

® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
™ BeyondZero i SKF INSIGHT su zaštitni znaci grupe SKF Group.


Preuzmi komplet za štampu

SKF logo