Dan SKF-ovih tržišta kapitalom – razmjena znanja sa investitorima i analitičarima

2013 September 04, 09:00 CEST

Pruža mogućnost boljeg razumijevanja SKF-ovog poslovanja

Gothenburg, 4. septembar 2013: Namjera SKF-ovih Dana tržišta kapitalom bila je pružanje mogućnosti boljeg upoznavanja sa SKF-ovim poslovanjem. To je izvedeno u interaktivnom obliku u vidu manjih grupa, uz prezentacije, izložbe i obilaske. Bili su prisutni svi SKF-ovi izvršni rukovodioci kao i rukovodioci poslovnih jedinica odabranih jedinica.

Sadašnjost i budućnost
Tom Johnstone, predsjednik i izvršni direktor SKF-a govorio je o ključnim SKF-ovim elementima u postizanju profitabilnog rasta, ulaganjima u informatičke sisteme, smanjenju troškova te je pokazao primjere uspjeha u resursima.

Rekao je: “Veliko nam je zadovoljstvo da vidimo veliko zanimanje za SKF na našem Danu kapitalnih tržišta. Iskoristili smo priliku da detaljno predstavimo kako vodimo naše prioritete unutar Grupe te korake koje poduzimamo da bismo radili u skladu sa našim financijskim ciljevima. Bilo je puno dobrih pitanja i rasprava tokom dana i želio bih se zahvaliti svima koji su pomogli da to bude jedan zaista zanimljiv dan.”

Koristi od SKF-ovog pristupa radnom životnom ciklusu

SKF je predstavio različite primjere kako kupci ostvaruju korist iz SKF-ovog pristupa radnom životnom ciklusu. Kao odgovor na korisnički problem za česta i skupa ponovna podmazivanja SKF je razvio tip ležaja koji radi 24 sata dnevno, 7 dana sedmično i u trajanju od 5 godina bez ponovnog podmazivanja. Ovo rješenje ostvaruje pouzdaniji i održiviji rad. SKF-ov pristup radnom životnom ciklusu omogućio je da proizvođači originalne opreme za peći imaju ovo rješenje ugrađeno u svoje proizvode kao standard.

Isporučujemo vrijednost sa energetski efikasnim proizvodima i rješenjima
Energetska efikasnost bila je glavna tema i predstavljeno je puno primjera iz portfolia SKF BeyondZero:

  • SKF-ova jedinica ležaja za glavčine niskog trenja može smanjiti emisiju CO2 za 4400 tona godišnje ako se SKF-ovo rješenje ugradi umjesto standardnog rješenja u milion automobila.
  • Sistem nadzora pritiska u gumama za kamione i prikolice koji održava konstantnim pritisak i smanjuje emisiju CO2, ostvaruje uštedu goriva do 2% te smanjuje vrijeme van rada uslijed problema sa gumama za približno 40%. 
  • SKF-ova magnetska sistemska rješenja za kompresore za aeraciju mogu smanjiti upotrebu energije i do 40%. To donosi vrijednost kupcima u industriji prerade otpadnih voda jer sistem kompresora za aeraciju može trošiti i do 80% ukupne potrošnje energije postrojenja. 
  • SKF ležaji za ekstremne temperature mogu izdržati temperature i do 350° C, a bez potrebe da ih se ponovo podmazuje. To omogućuje značajne uštede u troškovima održavanja te smanjenje emisije CO2. Npr. traka za hlađenje limova opremljena sa 5000 ležaja može uštedjeti 7,5 tona masti i 23 tone CO2 godišnje, što je jednako smanjenju klimatskih utjecaja za 82% u odnosu na korištenje kugličnih ležaja s dubokim utorima podmazanih mašću.

Ostajemo na poziciji tehnološkog lidera
SKF-ov snažan fokus na liderstvo u tehnologiji demonstriran je tokom dana kroz više različitih rješenja. Među najnovijim proizvodima bilo je novo senzorsko rješenje pod nazivom SKF Insight™. Ovo samonapajajuće rješenje bežično može razmjenjivati podatke o stanju ležaja putem SKF mreže centara za daljinsku dijagnostiku. Za kupce to znači još veću pouzdanost i smanjenje zastoja i troškova. 

Ojačavamo naše mogućnosti podrške kupcima
SKF je objasnio kako jaka globalna pozicija, uključivanje mreže SKF-ovih ovlaštenih distributera, lokacije SKF tvornica rješenja, skladišta, centri za daljinsku dijagnostiku, centri za nadzor stanja i lokacije pomorske industrije, povezuju kompaniju sa kupcima širom svijeta. U raspravama se razgovaralo kako aktivnosti integracije procesa, kao novi pristup upravljanju inventarom i zajedničko planiranje, pomažu SKF-u i njegovim ovlaštenim distributerima da stvore još efikasniji lanac isporuke.

SKF je dodatno poboljšao svoje prisustvo na brzorastućim tržištima u obliku novih globalnih tehničkih centara i novih proizvođačkih lokacija. Na primjer, 45% SKF-ove proizvodnje za automobilsku industriju smješteno je i razvija se u regionima brzorastućih tržišta. Kao primjer možemo navesti novu fabriku u Kini koja proizvodi SKF-ove dvodijelne jedinice glavčine kamiona. Drugi primjer je SKF-ova poslovna jedinica Tržišta servisa automobila koja je značajno povećala fleksibilnost i kapacitete u centrima za pakovanje. 

Proizvodnja podržana metodologijom Poslovne izvrsnosti pomogla je u smanjenju troškova i kapitala. Na primjer, nakon uvođenja poslovne izvrsnosti u SKF-ovu fabriku u gradu Guadalajara u Meksiku, inventar je smanjen za 3%.

Događaji cijelog dana su snimljeni u film koji će biti dostupan za sedmicu dana: http://investors.skf.com/en

Aktiebolaget SKF
(publ)


Za dodatne informacije, molimo obratite se:

Media Hotline: +46 31 337 2400
Za odnose sa javnošću: Rebecca Janzon, +46 31-337 3880; +46 727-173 880; rebecca.janzon@skf.com
Za odnose sa investitorima: Marita Björk, +46 31-337 1994; +46 705-181 994; marita.bjork@skf.com


SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inžinjerska savjetovanja i obuku. SKF je zastupljen u više od 130 zemalja i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Godišnja prodaja za 2012. godinu iznosila je 64.575 miliona švedskih kruna, dok je broj zaposlenih iznosio 46.775. www.skf.com

®SKF je registrovani zaštitni znak SKF Grupe.
™ BeyondZero je zaštitni znak SKF Grupe.
™ BeyondZero je zaštitni znak SKF Grupe.


SKF logo