SKF preuzima američku kompaniju Kaydon

2013 September 05, 09:00 CEST

Gothenburg, Švedska, 5. septembar 2013: SKF i kompanija Kaydon (NYSE:KDN) dogovorili su se o SKF-ovom preuzimanju kompanije Kaydon u gotovinskoj transakciji vrijednoj približno 1,25 milijarde američkih dolara, uključujući i 95 miliona USD neto duga. Transakcija će biti isplaćena kroz postojeće gotovinske i kreditne puteve i bit će pripisana SKF-ovoj zaradi u prvoj godini.

Tom Johnstone, SKF-ov Predsjednik i CEO, objašnjava: “Već neko vrijeme pratimo razvoj kompanije Kaydon. Oni imaju snažan portfolio proizvoda, jako rukovođenje i dobre financijske rezultate i izuzetno mi je zadovoljstvo što će oni uskoro postati dio SKF Group. Komplementarnost njihovih proizvoda i tehnologija, njihova geografska prisutnost i prisutnost kod kupaca te njihovi proizvodni kapaciteti omogućit će nam da još bolje služimo našim kupcima i distributerima na industrijskim tržištima širom svijeta. Ova akvizicija u kombinaciji s našim drugim aktivnostima, ulaganjima i akvizicijama zadnjih nekoliko godina pokazuje našu čvrstu obavezu prema tržištu Sjeverne Amerike.”

Kompanija Kaydon je proizvođač različitih proizvoda s tri istaknuta poslovna područja: proizvodi čiji je rad uslovljen trenjem (ležaji), proizvodi čiji je rad uslovljen brzinom i posebni proizvodi, uključujući ekološke usluge. Kaydon je globalno prisutan sa 62% svoje prodaje u području Sjeverne Amerike, 24% u Evropi, 12% u Pacifičkoj Aziji i 2% u ostatku svijeta. U 2012. godini prodaja kompanije iznosila je 475 miliona USD uz usklađenu dobit iz poslovanja od oko 16% i imala je više od 2100 zaposlenika.

James O’Leary, Predsjednik i CEO kompanije Kaydon je komentirao: “Naš Odbor vjeruje da predložena transakcija predstavlja izuzetnu vrijednost za naše dioničare. Vjerujemo da se ova transakcija izuzetno uklapa u strategiju kompanije Kaydon što će omogućiti da naša vodeća marketinška poslovanja ubrzaju planirani rast udruživanjem snaga sa SKF-om – globalnim industrijskim liderom.”

Struktura pogodbe
SKF će objaviti gotovinsku tendersku ponudu za sve preostale dionice kompanije Kaydon. Pod uslovima definiranog ugovora koji je jednoglasno odobren od strane Odbora direktora obje kompanije, SKF će započeti s tenderskom ponudom kako bi otkupio sve preostale dionice kompanije Kaydon po cijeni od 35,50 USD po dionici u gotovini. Ponuda tenderom počinje 16. septembra 2013. i predmet je uobičajenih odredbi i uslova, zakonskih pristojbi, uključujući i tender za većinski dio preostalih redovnih dionica kompanije Kaydon. Po završetku ponude tenderom, SKF će preuzeti ostatak dionica kroz fuziju u matičnu kompaniju.

Transakcija predstavlja 22% premije na Kaydonove cijene dionice u vrijeme zatvaranja berze 4. septembra 2013, 21% premije na ponderiranu prosječnu cijenu na osnovu 30-dnevnog obima i umnožak od 12,7 puta Kaydonove usklađene dobiti prije kamate, poreza i amortizacije (98 miliona USD na dan 29. jun 2013.). Očekuje se da će se transakcija zatvoriti negdje u četvrtom kvartalu 2013.

Jak doprinos SKF-ovoj grupi
Akvizicija kompanije Kaydon nastavak je SKF-ove strategije u jačanju svojih tehnoloških platformi i u postajanju kompanijom inženjerskih znanja. SKF očekuje da će postići značajnu sinergiju u sljedećih nekoliko godina s godišnjom sinergijom troškova od 30 miliona USD i prodaje od 50 miliona.

Kaydon je komplementaran postojećem poslovanju SKF-a u pogledu proizvoda i geografske slike i omogućit će da SKF:

  • bolje služi svojim kupcima i mnogim ključnim industrijama globalno s potpunijim portfoliom proizvoda,
  • ponudi poboljšanja rješenja i usluge kroz kombinaciju komplementarnih tehnologija kompanija Kaydon i SKF,
  • distribuira Kaydonove proizvode kroz SKF-ovu distributersku mrežu širom svijeta,
  • iskoristi Kaydonovo proizvodno prisustvo u Sjevernoj Americi.

Doprinos kompanije Kaydon u SKF Group dodat će povećanje prividne prodaje za cijelu 2012. godinu sa 64,6 milijarde SEK na približno 67,7 milijardi SEK te povećanje usklađene dobiti iz poslovanja sa 7,3 milijardi SEK na 7,8 milijardi SEK. U skladu s tim, proforma izjava za prvu polovinu 2013. godine povećat će ukupni promet kompanije SKF sa 31,5 milijarde SEK na približno 33,0 milijardi SEK te povećanje usklađene dobiti iz poslovanja sa 3,3 milijardi SEK na 3,5 milijardi SEK.

Kratki pregled kompanije Kaydon
Kompanija Kaydon vodeći je projektant i proizvođač ležaja i proizvoda čiji je rad uslovljen brzinom kao što su industrijski amortizeri, gasne opruge i proizvodi za izolaciju vibracija. Njihovi posebni proizvodi uključuju filtere i sisteme za filtriranje, prilagođeno prstenje i brtve kao i ekološke usluge. Korisnici ove proizvode upotrebljavaju u različitim industrijama, kao što su zračna industrija, odbrana, medicina, industrija poluprovodnika, energija vjetra, rukovanje materijalima i mašinski alati.
  • Kaydon je sa odlično projektiranim proizvodima za kritične primjene lider u svojim kategorijama proizvoda, npr. dvodijelni ležaji i tanki ležaji.
  • Kaydonov brend i vodeće tehnologije prepoznatljive u svojoj industriji služe visokocijenjenim globalnim marketinškim segmentima. 
  • Kaydonova ponuda proizvoda izuzetno je komplementarna SKF-ovom portfoliju proizvoda i obogatit će SKF-ovu ponudu svojim kupcima širom svijeta.
  • Kaydon opslužuje određeni broj segmenata koji su manje zastupljeni u trenutnoj SKF-ovoj bazi kupaca i predstavlja mogućnost za proširenje ponude proizvoda tim kupcima.
  • Kaydon je dugoročno održao dobre financijske rezultate sa značajnim graničnim profitima i novčanim prilivima.

Kratki pregled za SKF Group
SKF Group je vodeći globalni dobavljač proizvoda, rješenja i usluga za
kotrljajne ležaje, brtve, mehatroniku, servisne usluge i sisteme za podmazivanje. Usluge
uključuju tehničku podršku, održavanje, nadzor stanja, efikasnost sredstva
optimizaciju, inženjersko savjetovanje i obuku.

SKF ima oko 140 proizvođačkih lokacija u 28 država i predstavljen je u više od 130 država sa svojim prodajnim kompanijama i s više od 15.000 distributerskih lokacija. Godišnja prodaja za 2012. godinu iznosila je 64.575 miliona švedskih kruna, dok je broj zaposlenih iznosio 46.775.

Kompanija J.P. Morgan ekskluzivni je financijski savjetnik kompanije SKF dok Reed Smith pruža pravno savjetovanje.

Dalje informacije potražite od:
Media Hotline: +46 31 337 2400
SKF-ovi odnosi sa javnošću: Rebecca Janzon, +46 31-337 3880; +46 727-173 880; rebecca.janzon@skf.com
SKF-ovi odnosa sa investitorima: Marita Björk, +46 31-337 1994; +46 705-18 19 94; marita.bjork@skf.com
Agent za informacije o tenderskoj ponudi:
Dan Burch, +1 212-929-5748, +1 516-429-2721, dburch@mackenziepartners.com
Charlie Koons, +1 212-929-5708, +1 917-545-4523, ckoons@mackenziepartners.com


Telekonferencija za medije, investitore i analitičare održat će se 5. septembra 2013. s početkom u 10.00 sati za CEST odnosno 9.00 sati za UK:
SE: +46 (0)8 506 307 79
UK: +44 (0)844 571 8957
US: +1 866 682 8490


Aktiebolaget SKF
(publ)


AB SKF je dužan objaviti ovdje prikazane informacije u skladu sa Zakonom o zaštiti tržišta i/ili Trgovačkim zakonom o financijskim instrumentima. Informacije su objavljene 7. septembra 2013, u 09.00 sati CET.


SKF vodeći je dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme za podmazivanje i servisne usluge koje uključuju tehničku pomoć, usluge održavanja i pouzdanosti, inženjersko savjetovanje i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Godišnja prodaja za 2012. godinu iznosila je 64.575 miliona švedskih kruna, dok je broj zaposlenih iznosio 46.775. www.skf.com

®SKF je registrovani zaštitni znak SKF Grupe .Sigurnosna izjava

Ova objava za štampu sadrži predviđajuće izjave napravljene u skladu s odredbama "Safe Harbor" zakona "Private Securities Litigation Reform Act" iz 1995. i koje su izrađene na osnovu uvjerenja i predviđanja rukovodstva. U nekim slučajevima predviđajuće izjave mogu se odrediti po izrazima kao što su "mogu, "bit će", "mogu biti", "očekuju", "planiraju", "predviđaju", "vjeruju", "procjenjuju", "projektiraju", "potencijal" i sličnim izrazima. Takve izjave, uključujući izjave o SKF-ovim očekivanjima za buduće rezultate kompanije Kaydon Corporation, o budućim mogućnostima povezanim s akvizicijom te uspjeh integracije kompanije Kaydon u SKF-ovo poslovanje ne smatraju se historijskim činjenicama i smatraju se predviđajućim izjavama u skladu s državnim Zakonom o sigurnosti. Takve predviđajuće izjave predmet su određenih rizika i nesigurnosti koje mogu izazvati da se stvarni rezultati materijalno razlikuju od onih koji su izrečeni ili pretpostavljeni. Čitaoci se upozoravaju da se ne pouzdaju u potpunosti na ove predviđajuće izjave koje su ovdje dane samo kao podaci. Takvi rizici i nesigurnosti uključuju mogućnost da SKF neće provesti transakciju s kompanijom Kaydon, promjene u ekonomiji, tržištu i konkurenciji, promjene u zakonskim pravilima i drugim vladinim radnjama, fluktuacije u kursu valute i drugi faktori spomenuti u zadnjem SKF-ovom godišnjem izvještaju (dostupan na www.skf.com) u sklopu Administrativnog izvještaja; "Važni faktori koji utječu na financijske rezultate", "Financijski rizici" i "Analiza osjetljivosti", te u svome cjelokupnom godišnjem izvještaju pod "Rizici i nesigurnosti u poslovanju". Ne preuzimamo nikakve obaveze da pregledamo i javno ažuriramo bilo koju od predviđajućih izjava, izuzev onoga što je propisano zakonom.


PONUDA TENDEROM OPISANA U OVOM SAOPĆENJU ("PONUDA") NIJE JOŠ POČELA I OVO SAOPĆENJE NE PREDSTAVLJA PONUDU ZA KUPOVINU NITI PONUDU ZA PRODAJU BILO KOJE DIONICE KAPITALNIH DIONICA KOMPANIJE KAYDON CORPORATION ("KAYDON") ILI BILO KOJIH DRUGIH VRIJEDNOSNIH PAPIRA. NA DAN OBJAVE PONUDE, IZJAVA PONUDE TENDEROM , UKLJUČUJUĆI PONUDU ZA KUPOVINU, PISMO O PRENOSU I POVEZANE DOKUMENTE, BIT ĆE PREDANA KOMISIJI ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE I BURZU SAD-A ("SEC"). PONUDA ZA KUPOVINU DIONICA KOMPANIJE KAYDON BIT ĆE IZRAĐENA U SKLADU S PONUDOM ZA KUPOVINU, PISMOM O PRIJENOSU I POVEZANIM DOKUMENTIMA PREDANIM S IZJAVOM. IZJAVU O PONUDI TENDEROM PREDAT ĆE U "SEC" KOMPANIJA ATLAS MANAGEMENT, INC. ("ATLAS") KOMPANIJA-KĆERKA U PUNOM VLASNIŠTVU KOMPANIJE AB SKF I DUBLIN ACQUISITION SUB INC., DOK JE KOMPANIJA KAYDON OBAVEZNA DA PREDA IZJAVU O MOLBI/PREPORUKAMA U "SEC". ULAGAČI I VLASNICI VRIJEDNOSNIH PAPIRA MORAJU HITNO PROČITATI IZJAVU O PONUDI TENDEROM KADA SE OBJAVI JER SE ISTA MOŽE S VREMENA NA VRIJEME DOPUNJAVATI I JER ONA SADRŽI VAŽNE INFORMACIJE. ULAGAČI I VLASNICI VRIJEDNOSNIH PAPIRA MOGU DOBITI BESPLATNU KOPIJU OVE IZJAVE (KADA JE DOSTUPNA) I DRUGIH DOKUMENATA KOJI SU PREDANI U "SEC" NA NJIHOVOJ WEB STRANICI WWW.SEC.GOV ILI SLANJEM ZAHTJEVA NA MACKENZIE PARTNERS INC. NA (212) 929-5500 ili na besplatan broj (800) 322-2885.


- KRAJ -

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (76.6 KB)

SKF logo