Kompanija SKF pokazuje posvećenost uštedi energije sponzorisanjem Američkog Shell Eco-maratona


Princip Shell Eco-maratona je jednostavan: konstruisati i napraviti vozilo sa najmanjom potrošnjom goriva. Američki Shell Eco-maraton, održan nedavno u centru Hjustona je jedinstveno takmičenje koje okuplja više od 100 timova i hiljade studenata širom Amerike, koji se bore za uštedu energije. Timovi se registruju u jesen, godinu dana pre takmičenja, i provode mesece u dizajniranju i doterivanju njihovih vozila i tehnologije kako bi se takmičili tamo gde je daljina izazov, a ne brzina.

Pobednik u kategoriji prototip 2013. godine je tim studenata sa Univerziteta Laval u Kvebeku. Vozilo ovog tima je na 7. godišnjem Američkom Shell Eco-maratonu putovalo je neverovatnih 3 587 milja pomoću jednog galona goriva. Bila je to najveća ikad postignuta razdaljina, kako za Univerzitet Laval, tako i u celoj istoriji takmičenja Američki izazov. U drugoj kategoriji, urbani koncept, Mater Del, je takođe postavio rekord ove godine, uz ekvivalent od više od 7 000 pređenih milja sa galonom goriva.

Kompanija SKF je veliki sponzor Američkog Shell Eco-maratona od početka održavanja ove manifestacije, pre sedam godina. Džon Blumer, Rukovodilac globalne prodaje, poslovne jedinice kompanije SKF za tradicionalnu energiju, izjavio je: „Ponosni smo na našu posvećenost kompaniji Shell i njihovoj inovativnoj potrazi za pozitivni uticaj u budućnosti uštede energije. Ciljevi Shell Eco-maratona savršeno se uklapaju u posvećenost kompanije SKF za održivost, energetski efikasnu proizvodnju i eksploataciju.“

U toku faze dizajniranja, kompanija SKF omogućava učesnicima slobodan pristup inženjerskom iskustvu i proizvodima tokom dizajniranja njihovih vozila, obezbeđujući direktnu vezu sa inženjerima u SKF razvojnim centrima kako bi pomogli studentima da prebrode izazove za uštedu energije.

Osmi godišnji Američki Shell Eco-maraton održaće se u centru Hjustona, od 24. do 27. aprila 2014. u Discovery Green Parku.
SKF logo