Program kompanije SKF za poboljšanje efikasnosti, smanjenje troškova i jačanje rasta profita

2013 јануар 14, 08:30 CET

Strategija i dugoročni finansijski ciljevi koji su postavljeni od strane kompanije SKF 2010. godine zasnovani su na inicijativama za rast profita i smanjenje troškova u poslovanju. U skladu sa današnjom izazovnom poslovnom sredinom SKF Grupa je donela odluku da proširi i ubrza aktivnosti programa za smanjenje troškova u cilju smanjenja svojih godišnjih troškova za 3 milijarde švedskih kruna do kraja 2015. godine.

Osnovne aktivnosti programa za smanjenje troškova su:

  • konsolidacija proizvodnje između lokacija
  • prenos proizvodnje iz Zapadne Evrope u Istočnu Evropu, Aziju i Južnu Ameriku u cilju dostavljanja više lokalnih proizvoda na ova tržišta u brzom razvoju
  • optimizacija i poboljšanje produktivnosti u proizvodnji i procesima lanca potražnje
  • konsolidacija i poboljšanje efikasnosti administracije i uslužnih funkcija
  • smanjenje troškova prilikom kupovine uglavnom preko standardizacije i racionalizacije baze dostavljača.

Ukupni troškovi ovog programa biće oko 1,5 milijardi švedskih kruna u periodu od 2012. do 2015. i biće zabeleženi kada projekti budu konačno odobreni i primenjeni u toku ovog perioda. Ovo će uticati na otprilike 2500 ljudi, primarno u vidu ranijeg penzionisanja i drugih dobrovoljnih i dogovorenih redukcija.

„Kada smo postavili naše finansijske ciljeve u jesen 2010. identifikovali smo smanjenje troškova kao jednu od ključnih inicijativa i aktivnosti koje smo sad objavili kao i one koje su na putu su deo toga. Takođe nastavljamo da agresivno pokrećemo naše inicijative fokusirane na rast profita koje se mogu videti, na primer, preko novih investicija koje vršimo u regione i industrije sa brzim razvojem, naše povećanje investicija u istraživanje i razvoj i akvizicije koje smo obavili,“ izjavio je Tom Džonston, Predsednik i Generalni direktor.

„Potražnja se smanjila u toku četvrtog kvartala i očekivali smo da se nastavi po ovom nižem nivou na početku ove godine. Zbog toga je proizvodnja smanjena više nego što je planirano u skladu sa ovim, što je dovelo do smanjenja zaliha za preko 600 miliona švedskih kruna,“ nastavio je Tom Džonston.
U četvrtom kvartalu 2012. kompanija SKF prijavila je troškove restruktuiranja od 200 miliona švedskih kruna kao prvi korak programa i pored toga, još 100 miliona švedskih kruna za oštećenja i otpis sredstava. Godišnja ušteda od ovog prvog koraka biće 150 miliona švedskih kruna nakon potpune implementacije u drugoj polovini 2013. Otprilike 550 ljudi biće pod uticajem, najviše u Ukrajini, Italiji, Švedskoj i SAD.


Geteborg, 14. januar 2013.

Aktiebolaget SKF
(obj.) 

AB SKFdužna je da objavi informacije koje su ovde pružene u skladu sa Aktom o tržištu hartija od vrednosti/ili Aktu o trgovini finansijskim instrumentima. Informacija je poslata za objavljivanje u 08:30, dana 14. januara 2013.

 


Za više informacija, kontaktirajte:
ŠTAMPA: Ingalil Ostman, Viši podpredsednik komunikacija Grupe,
tel: +46 31-3373260, mobilni telefon:+46 706-973260, e-pošta: ingalill.ostman@skf.com

ODNOSI SA INVESTITORIMA: Marita Bjork, Predsednik odeljenja za odnose sa investitorima.
tel: +46 31-3371994, mobilni telefon: +46 705-181994, e-pošta: marita.bjork@skf.com

SKF je vodeći svetski dobavljač ležajeva, zaptivki, mehatronike, sistema za podmazivanje i usluga koje uključuju tehničku podršku, održavanje i usluge za održavanje pouzdanosti, inženjersku konsultaciju i obuku. Kompanija SKF ima predstavništva u više od 130 zemalja i više od 15.000 distributera širom sveta. Godišnja prodaja u 2011. bila je 66.216 miliona švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.039. www.skf.com

® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
™ BeyondZero je registrovana robna marka SKF Group.


Preuzmite komplet promotivnih materijala za medije

SKF logo