Kompanija SKF pokreće SKF Insight™, revolucionarnu tehnologiju inteligentnih ležajeva

 • Priča

  2013 април 08, 08:01 CEST

  Osmišljena da unese revoluciju u budućnost nadzora stanja mašina

  Geteborg, 8. april 2013: Kompanija SKF pokreće SKF Insight™, revolucionarnu inovaciju u pametni bežičnim tehnologijama koje su integrisane SKF ležajeve. Razvoji kompanije SKF u različitim pametnim tehnologijama sada omogućavaju da ležajevi kontinualno prenose informacije o svom radnom stanju, uz senzore sa internim napajanjem i elektronikom za akviziciju podataka. Ležajevi su dugo smatrani srcem rotacionih mašina, kompanija SKF učinila je da sada postanu i mozak.

  „Ove inovacije osmišljene su za revoluciju u praćenju stanja ležajeva, naročito za kritične mašine i tehnički izazovne aplikacije. SKF Insight tehnologija učiniće da nadgledanje stanja postane šire dostupno, naročito u primenama u kojima je ranije bilo nemoguće ili nepraktično“ Izjavio je Tom Džonston, Predsednik i Generalni direktor kompanije SKF. „Uz našu integrisanu dijagnostičku tehnologiju, naši klijenti mogu dobiti još bolju kontrolu nad radnim vekom njihovih mašina, što vodi do smanjenja ukupnih troškova uz veću pouzdanost i radno vreme mašina“

  Podpredsednik kompanije SKF, Group Technology Development, Alan Beg dodaje, „Pre tri godine imali smo viziju o kreiranju integrisanog paketa senzora sa ličnim napajanjem koji bi mogao bežično da šalje informacije o stanju ležaja u bilo kom trenutku – pružajući mogućnost pametnom ležaju da pošalje poruku svaki put kada mu se nešto desi. Nakon intenzivnog istraživačkog i razvojnog rada, uključujući i minijaturizaciju, rešavanje izazova proizvodnje napajanja i razvoja jedinstvenog pakovanja senzora i elektronike, uvod u SKF Insight tehnologiju učinio je ovo stvarnim. Čineći da ležaj postane mozak kao i srce rotacionih mašina je odavno bio san inženjerske zajednice, i ja sam ponosan što je kompanija SKF, u skladu sa našom tradicijom predvodništva u inovacijama, prva ovo ostvarila.”

  Nadzor direktno na ležaju
  Pre SKF Insight, tehnike za nadzor stanja mogle su da prate oštećenja samo nakon što se ona dogode. Sada, uz senzore direktno na ležaju, SKF može da prati oštećenja od prvog mikroskopskog efekta, kada do njega dođe, i uz ovu informaciju, klijenti mogu da preduzmu postupke za reparaciju i smanje razlog za oštećenje ležaja – dodavanjem maziva, olakšavajući prolazna opterećenja, itd.

  Pored toga, praćenjem opterećenja direktno sa ležaja, SKF Insight omogućava merenje opterećenja koje ležaj stvarno doživljava umesto onog za koje je dizajniran. Ova vredna informacija može se preneti u fazu dizajniranja kako bi se poboljšali i sistem i dizajn ležaja.

  Uz SKF Insight™ tehnologiju integrisanu u ležajeve, jednostavnije je i ugodnije za klijente da započnu aktivnosti nadzora stanja. Bolje operativno znanje, bolje planiranje održavanja, optimizovani broj radnika i upravljanje rezervnim delovima, dovešće do smanjenja troškova rada.

  SKF Insight tehnologija uključuje:
   Minijaturizaciju – Tehnologije za pakovanje senzora omogućavaju merenje kritičnih parametarakao što su broj obrtaja po minutu, temperatura, brzina, vibracij, opterećenje i ostale funkcije.
  – Lično napajanje – Korišćenjem same oblasti primene, pametni ležajevi mogu stvoriti svoje lično napajanje potrebo za rad.
  – Jednostavnost, – Pametna bežična tehnologija spakovana je unutar ležaja omogućavajući mu da komunicira ds okruženjima u kojima klasični WiFi ne može da radi.
  – Mreže pametnih ležajeva - Koji komuniciraju jedan sa drugim i preko bežičnog gejtveja, ležajevi sa SKF Insigh formiraju „mešovitu mrežu“ i mogu slati informacije koje se odnose na njihovo stanje za analizu.

  SKF Insight rešenja za posebne primene su na testu kod klijenata u granama industrij koje uključuju dobijanje energije snagom vetra, železnicu i metalnu industriju, a kompanija SKF aktivno razvija još probnih primena u drugim industrijama.

  Aktiebolaget SKF
  (obj.)

  Za više informacija, kontaktirajte:

  Direktna veza za medije:+46 31 337 2400

  Odnosi sa štampom:Rebeka Janzon, +46 31-337 3880; +46 727-173 880; rebecca.janzon@skf.com

  Odnosi sa investitorima:Marita Bjork, +46 31-337 1994; +46 705-181 994; marita.bjork@skf.com
  SKF je vodeći svetski dobavljač ležajeva, zaptivki, mehatronike, sistema za podmazivanje i usluga koje uključuju tehničku podršku, održavanje i usluge za održavanje pouzdanosti, inženjersku konsultaciju i obuku. Kompanija SKF ima predstavništva u više od 130 zemalja i više od 15.000 distributera širom sveta. Godišnja prodaja u 2012. bila je 64.575 miliona švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.775. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
  ™ BeyondZero je registrovana robna marka SKF Group.


 • Slika
 • Video

Preuzmite komplet za novine

SKF logo