SKF S2M magnetni ležajevi povećavaju učinak turboekspandera kompanije Turbogaz

 • Priča

  2014 март 25, 14:00 CET

  Kompanija SKF dostaviće veliku narudžbinu za SKF S2M magnetne ležajeve proizvođaču turboekspandera, kompaniji Turbogaz, povećavajući tako pouzdanost i održivost u gasnoj industriji.


  Geteborg, 25. mart 2014: Kompanija SKF potpisala je veliki ugovor za dostavu SKF S2M magnetnih ležajeva Ukrajinskom proizvođaču turboekspandera, kompaniji Turbogaz, čije je sedište u Krakovu, pomažući tako povećanju pouzdanosti i održivosti u gasnoj industriji. Devet setova koji sadrže standardno elektronsko kontrolno kućište biće dostavljeno u Uzbekistan, zemlju koja je najveći proizvođač i potrošač prirodnog gasa u Centralnoj Aziji, pružajući tako snagu kompanije SKF za ispunjenje potreba za ovu primenu.

  Kod turboekspandera - turbina kod kojih se gas sa višim pritiskom koristi za odvajanje težih frakcija i pokretanje kompresora - ležajevi su konstantno u direktnom kontaktu sa gasom i teški uslovi u okruženju mogu ubrzati habanje i kvarove. U cilju ispunjenja zahteva, SKF S2M magnetni ležajevi pružaju rešenje koje je pouzdanije i bez ulja, za prirodni gas koji se velikom brzinom kreće kroz turboekspandere, dajući tako mogućnost kompaniji Turbogaz da pruži uređaje koji zahtevaju manje održavanja. Ovo je veoma važno za Uzbekistanski ugovor, jer će turboekspanderi biti instalirani u udaljenim postrojenjima za preradu prirodnog gasa koja se nalaze u pustinji, gde je pristup za održavanje veoma skup. Sa preko 40 jedinica, Uzbekistan će imati jednu od najvećih grupa turboekspandera koji rade pomoću SKF S2M magnetnih ležajeva.

  U set SKF S2M magnetnih ležajeva spadaju dva radijalna ležaja (150 mm) sa ugrađenim detektorima i pomoćnim (rezervnim) ležajevima i jedan pogonski ležaj koji može izdržati velika aksijalna opterećenja. Ležajevi imaju ojačanu oblogu koja može da izdrži teške uslove rada u okruženju kiselog gasa. Za razliku od ležajnih jedinica sa uljem, oni nemaju ulje, što znači da nema kontaminacije fluida koji se obrađuje a pošto podmazivanje nije potrebno i nema mehaničkog kontakta, za jedinice ležajeva skoro da nije potrebno nikakvo održavanje. SKF S2M magnetni ležajevi takođe imaju funkciju snažnog dijagnostičkog alata, jer prate vibracije osovine i temperature pomoću integrisanih senzora koji bi trebalo da se posebno navedu i instaliraju na ležajevima sa uljem. 

  „Kompanija Turbogaz blisko je sarađivala sa SKF Magnetic Mechatronics (S2M) u cilju opremanja turboekspandera sa magnetnim ležajevima za dugi niz godina,“ izjavio je gosp. Kuprjugin, direktor kompanije Turbogaz. „Naš prvi zajednički projekat bio je razvoj turboekspandera sa proizvodnim kapacitetom od devet miliona kubnih metara dnevno. Uređaj je stavljen u komercijalni rad 2007. godine i u službi je više od 42 hiljade sati od tada. Od pokretanja prvog pilot proizvoda, kompanija Turbogaz pustila je u rad u Uzbekistanu 25 jedinica turboekspandera, na kojima se nalaze SKF S2M magnetni ležajevi. To dokazuje da smo doneli pravi izbor udružujući se sa kompanijom SKF.“

  Prvi turboekspander na svetu sa magnetnim ležajevima proizveden je 1988. godine, i pionir u toj tehnologiji bila je francuska kompanija S2M, u to vreme filijala kompanije SKF. Danas, više od 500 turboekspandera širom sveta opremljeno je SKF S2M magnetnim ležajevima, koji su postali industrijski standard za turboekspandere. Primene uključuju tretiranje gasa, kontrolu tačke orošavanja, proizvodnju etilena i ostalo.

  Aktiebolaget SKF
  (obj.)


  Za više informacija, kontaktirajte:
  Odnosi sa štampom: Monik Turner, +1 267 436 6836; +1 215 801 8722 monique.turner@skf.com


  SKF je vodeći svetski dobavljač ležajeva, zaptivki, mehatronike, sistema za podmazivanje i usluga koje uključuju tehničku podršku, održavanje i usluge za održavanje pouzdanosti, inženjersku konsultaciju i obuku. Kompanija SKF ima predstavništva u više od 130 zemalja i više od 15.000 distributera širom sveta. Godišnja prodaja u 2013. bila je 63.597 miliona švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 48.401. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
  ™ BeyondZero je registrovana robna marka SKF Group.


 • Slika

Preuzmite komplet promotivnih materijala za medije

Komplet promotivnih materijala (8.9 MB)

SKF logo