Inovacija kompanije SKF pomaže timu Scuderia Ferrari da smanji težinu i gubitke energije

 • Priča

  2015 март 12, 14:00 CEST

  Nova tehnologija ležajeva kompanije SKF pomaže da se poboljšaju performanse menjača i vek trka za ovu sezonu tima Scuderia Ferrari

  Geteborg, Švedska, 12. mart 2015. godine: SKF, kompanija sa znanjem u oblasti inženjeringa, nastavlja svoje partnerstvo sa timom Scuderia Ferrari u 2015. godini, sa razvojem specijalizovanih komponenti i sistema za smanjenje težine i gubitaka energije usled trenja.

  Kompanija SKF je blisko sarađivala sa timom Scuderia Ferrari da bi izradila garniture ležajeva, koji su proizvedeni od specijalno razvijenog tvrdog alatnog čelika. Prilagođavanjem postupka toplotne obrade, SKF je bio u mogućnosti da optimizuje svojstva tvrdoće površine. Ovo čini svaki ležaj vrlo otpornim na površinski zamor i daje im sposobnost da podnesu izuzetno velike kontaktne pritiske koji postoje u primenama Formule jedan. Kao rezultat, ležajevima može da se smanji veličina bez uticanja na performanse i pouzdanost.

  Nove garniture ležajeva se sada koriste sa najnovijim menjačem Scuderia Ferrari, pri čemu je sposobnost da se smanji veličina pomogla u smanjenju ukupne težine za više od 20%. Performanse su još više poboljšane korišćenjem keramičkih valjaka ležajeva i optimizovanom unutrašnjom geometrijom; kombinovani, oni dovode do značajnog smanjenja u gubicima energije usled trenja.

  U daljem razvoju, Scuderia Ferrari takođe koristi najnoviju tehnologiju za praćenje stanja kompanije SKF. Ona se bazira na modularnoj IMx platformi kompanije, koja je redizajnirana da bi zadovoljila specifične zahteve Tima. Posebno, SKF je prilagodio hardver da bi ga osposobio za obradu izuzetno velike količine podataka pri velikim brzinama – uobičajeno do 100 puta brže nego što je normalno potrebno, čak i u najtežim industrijskim primenama.

  Instaliran na Scuderia Ferrari motoru i platformama za turbo testiranje, i korišćenjem naprednog softvera SKF Observer, sistem za praćenje stanja obezbeđuje zaštitu sredstava, poboljšanu operativnu efikasnost, preventivno održavanje i povećanu brzinu razvoja.

  Ing. Matija Binoto - direktor Pogonske jedinice Scuderia Ferrari, objašnjava, „Kompanija SKF je imala važnu ulogu pomažući nam u razvoju automobila Formule jedan 2015. IMx nam daje nov uvid u to kako naši motori rade, dok će novi ležajevi menjača, zajedno sa specijalizovanim delovima za naše sisteme za obnovu energije i druge kritične sisteme na vozilima, biti od suštinske važnosti time što će nam pomoći u održavanju konkurentske prednosti u trkama koje dolaze.“

  Jeroen Vensing, menadžer za inovacije jedinice za trke SKF Racing Unit, dodaje, „SKF sponzoriše tim Scuderia Ferrari od 1947.godine, što je najduže tehničko partnerstvo ove vrste u istoriji F1. Zajedno, uvek smo težili pomeranju granica performansi i pouzdanosti, korišćenjem stečenog znanja u inženjeringu da bismo pomogli našim kupcima u celoj industriji sa novim idejama i stalnim inovacijama.“

  Aktiebolaget SKF
  (obj.)

  Za dodatne informacije, kontaktirajte:
  Odnosi sa štampom: Monique Turner, +1 267 436 6836; +1 215 801 8722; Monique.Turner@skf.com

  SKF je vodeći svetski dobavljač ležajeva, zaptivača, mehatronike, sistema za podmazivanje i usluga koje uključuju tehničku podršku, održavanje i usluge za održavanje pouzdanosti, konsalting i obuku u oblasti inženjeringa. Kompanija SKF ima predstavništva u više od 130 zemalja i oko 15.000 distributera širom sveta. 

  Godišnja prodaja u 2014. godini je iznosila 70.975 miliona švedskih kruna, a broj zaposlenih je bio 48.593. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.

 • Slika

Preuzmite komplet promotivnih materijala za medije

Komplet promotivnih materijala (1.8 MB)

SKF logo