Viseća železnica u Vupertalu radi tiše zahvaljujući SKF sistemu za podmazivanje

 • Priča

  2016 септембар 22, 13:00 CEST


  Svetski poznata znamenitost grada Vupertala, viseća železnica, od 1901. godine prevozi putnike duž celog grada na visini do 12 metara od zemlje. To znači da često prolazi vrlo blizu stambenih zgrada, zbog čega kompanija koja upravlja njom, WSW (Wuppertaler Stadtwerke), želi da ona radi posebno tiho. Da bi se to postiglo, njena podružnica WSW mobil će primeniti inovativno rešenje iz SKF: sistem za podmazivanje prirubnica točkova EasyRail Airless. Ovaj sistem smanjuje trenje između prirubnice točkova i ivice šine, čime se znatno smanjuju emisijr zvuka.

  Geteborg, Švedska, 21. septembar, 2016. godine: Viseća jednošinska železnica se kreće kontinuiranom čeličnom šinom u jednom smeru, a na krajevima linije okreće se u petlji. Vagoni vise sa svojih sa svojih okretnih platformi. Železnica savladava krivine s poluprečnicima od 120 metara, a postiže maksimalnu brzinu od 60 km/h, što je čini znatno bržom od, na primer, tramvaja. Pogonske jedinice koje se kreću šinom se sastoje od parova točkova koji su poređani jedan iza drugog. Za razliku od tradicionalnih železničkih vozila, točkovi viseće železnice imaju po dve prirubnice. Točkovi su uz to opremljeni posebnim prigušivačima buke radi njenog smanjenja.

  Činjenica da su projektanti ovog posebnog železničkog rešenja inspiraciju potražili „pogledom prema nebu“ može se pripisati skučenim prostornim uslovima na zemlji. Već krajem 19. veka, gradsko središte Vupertala bilo je vrlo gusto izgrađeno. Stoga je jedini prostor koji je mogao prihvatiti javni prevoz bio prostor iznad reke po kojoj je grad dobio ime. Entuzijazam za tehnologijom koji je preovladavao u to vreme, zajedno s duhom optimizma u sektoru čeličnih konstrukcija imali su za posledicu konačnu realizaciju ovog ambicioznog projekta. Danas železnica saobraća linijom dužine 13,3 kilometara, od kojih 10 vode neposredno iznad reke. Tokom saobraćajnih špiceva saobraćaju 22 vagon,a s tri vozila na svakih 10 minuta. Potpornu konstrukciju čini 468 četvrtastih stubova u koje su ugrađeni delovi mosta koji u sebi nose šine.

  Tehnička obnova
  Omiljena „stara dama“ grada je upravo u postupku „podmlađivanja“. „Noseću strukturu smo intenzivno obnavljali u proteklih 20 godina". Sada postepeno modernizujemo celokupni vozni park“, objašnjava Tomas Kaulfus, rukovodilac tehničkih operacija viseće železnice. Koriste se najsavremeniji vagoni i inovativan sistem kontrole bezbednosti saobraćaja radijom, poput onog koji se koristi na vozovima TGV u Francuskoj. Međutim, u tehničkim specifikacijama se navodi i primena efikasnog sistema za podmazivanje prirubnica točkova. „Radimo u vrlo ograničenom prostoru grada. Naš cilj je primena „zelenog“ rešenja koje će biti ekološki prihvatljivo i na najmanju meru smanjiti ometanje stanovnika bukom“, dodaje Kaulfus.

  Ovom železničkom stručnjaku nije trebalo dugo da pronađe odgovarajućeg partnera. Jedan stariji vagon je imao SKF sistem za podmazivanje prirubnica točkova koji je na njemu funkcionisao već sedam godina. U početku je korišćen probno, kao zamena za stari sistem pokretan komprimivanim vazduhom. Uvedena je upravljačka jedinica sa senzorom kao zamena za živin prekidač koji nije davao precizne doze. „To je po našem mišljenju bio veliki korak napred. Sistem se pokazao prikladnim za brzine i vožnju po krivinama. Nova vozila smo mogli da programiramo tako da se prirubnica točka podmazuje na bilo kojem položaju na trasi“, napominje s entuzijazmom Rolf Barnat, nadzornik u radionici za vozila viseće železnice.

  To je otvorilo put za unapređenu verziju SKF rešenja koje će biti primenjeno i na novim vagonima. U ovom trenutku, rešenje je već postavljeno na dva vozila, a već su uspešno obavljene i probne vožnje radi finog podešavanja postavki. Do kraja godine će novi vagoni trajno saobraćati Vupertalom.

  Elektromagnetni pogon umesto pneumatskog
  SKF sistem za podmazivanje prirubnica točkova EasyRail Airless je projektovan tako da se mazivo dovodi iz pumpe kontejnera u elektromagnetnu dozirnu pumpu putem petlje. Elektromagnetna pumpa dovodi unapred određenu količinu maziva na prirubnicu točka bez korišćenja komprimovanog vazduha. Ova jedinica „pumpe-mlaznice“ je opremljena sistemom grejanja, koji pomaže da se osigura pouzdana isporuka maziva čak i u uslovima izuzetne hladnoće.

  „U Vupertalu koristimo elektromagnetne pumpe tipa PER sa dve mlaznice i pumpu za kontejner tipa KFG, kapaciteta 2 kg. PER pumpa dovodi mazivo na prirubnicu točka u dozama od 40 kubnih milimetara po mlaznici i hodu za manje od 0,5 sekundi“, objašnjava Tobias Veber, rukovodilac za kupce iz železničkog segmenta u SKF, Poslovna jedinica za sisteme za podmazivanje. Veber je i dalje u stalnom kontaktu s kompanijom WSW mobil radi pružanja podrške tokom ovih završnih finih podešavanja.

  Upravljačka jedinica rešenja kompanije SKF - sistem tipa LCG2 - opremljena je senzorom krive. On podržava ekonomično i ekološki prihvatljivo korišćenje maziva. Radi uštede prostora SKF sistem je na Vupertalskoj visećoj železnici montiran na prvoj okretnoj platformi. Pošto se više ne koristi komprimovan vazduh, nema potrebe za kompresorom kakav se koristio na starim modelima. Ovim nije ostvarena samo ušteda u prostoru, nego i u troškovima, jer je smanjen broj potrebnih kablova. „Osetljivost sistema se nadzire elektronski. Korisnici mogu podesiti senzor krive svojim individualnim potrebama i tačno odrediti kada će doći do ubrizgavanja“, dodaje Tobias Veber.

  Probne vožnje novih vagona proizvođača Vossloh-Kiepe su pokazale apsolutno pozitivne rezultate. „Imali smo dobra iskustva. Sistem je potpuno pouzdan“, kaže Tomas Kaulfus. Sistem koji se koristi u postojećim železničkim vozilima je već pokazao dobre rezultate podmazivanja. U poređenju s pneumatskom verzijom, SKF sistem značajno smanjuje buku pri vožnji u krivinama. „To je dalo ključnu prednost kompaniji SKF. Stručnjaci su nam već bili u poseti i uverili smo se da ova verzija funkcioniše. Time nam je znatno olakšan posao na traženju odgovarajućih rešenja za nove vagone“, kaže Kaulfus, objašnjavajući proces donošenja odluke.

  Manje proizvodi više
  Kaulfus vidi prednosti i u tehničkoj konstrukciji sistema. „Pošto smo prestali da koristimo komprimovani vazduh i više nije potreban kompresor, nemamo toliko delova na vozilu. Ovo smanjuje težinu. Dodatna prednost je što je time olakšana i montaža, jer moramo polagati manje kablova i cevi“, dodaje on. Vrlo važno pitanje je bilo pitanje podešavanja doze. Upravljačka jedinica sa senzorom rešava ovaj zadatak bez problema. Ona precizno reaguje na brzinu i vožnju po krivinama. „Preko operativnog sistema upravljačka jedinica nam omogućava da u svakom trenutku reagujemo na uslove koji se neprekidno menjaju“, kaže Kaulfus.

  Kaulfus opisuje saradnju sa stručnjacima kompanije SKF kao odličnu. Sistem za podmazivanje prirubnica točka se morao prilagoditi posebnim zahtevima viseće železnice u Vupertalu. „SKF je već bio tamo na terenu, ugradio delove i obavio podešavanja. Bio je to velik timski napor“, kaže rukovodilac operacija. Iz tehničke perspektive EasyRail Airless nudi mnoštvo mogućnosti s kojima se još uvek postepeno hvatamo u koštac.“ Kauflus je uveren da će projekat biti uspešan. „Ostvarićemo svoj cilj smanjenja saobraćajne buke na najmanju meru.“

  SKF će predstaviti dalja rešenja za povećanje efikasnosti u železničkom sektoru na sajmu InnoTrans koji se održava u Berlinu (od 20. do 23. septembra). Posetioci sajma InnoTrans će pronaći kompaniju SKF u Hali 22, štand br. 606.


  Aktiebolaget SKF(obj.)

  Za dodatne informacija, obratite se:
  Odnosi sa štampom: Nia Kihlström, +46 31-337 2897; +46 706 67 28 97; nia.kihlstrom@skf.com
  Odnosi sa štampom: Sabine Hergenröder, +46 31 337 6418; +46 705 77 6418 sabine.hergenroder@skf.com

  SKF je vodeći svetski dobavljač ležajeva, zaptivača, mehatronike, sistema za podmazivanje i usluga koje uključuju tehničku podršku, održavanje i usluge za održavanje pouzdanosti, konsalting i obuku u oblasti inženjeringa. Kompanija SKF ima predstavništva u više od 130 zemalja i oko 17.000 distributera širom sveta. Godišnja prodaja u 2015. godini je iznosila 75 997 miliona švedskih kruna, a broj zaposlenih je bio 46 635. www.skf.com 

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.

 • Slika

Preuzmite komplet promotivnih materijala za medije

Komplet promotivnih materijala (12.2 MB)

SKF logo