SKF Group preuzima kompaniju Blohm + Voss Industries GmbH

2013 January 09, 13:00 CET

Ojačavanje pozicije SKF-a kao globalnog stručnjaka koji nudi kompletna rješenja za upravljanje cijelim radnim vijekom i sredstvima u pomorskoj industriji


SKF je danas objavio da je potpisao ugovor o preuzimanju njemačkog proizvođača dijelova za brodove Blohm + Voss Industries (BVI), dijela grupe Star Capital Partners. SKF će platiti 80 miliona eura za 100% vlasništva kompanije i preuzeta dugovanja/gotovinu od 18 miliona eura. Transakcija podliježe odgovarajućim zakonskim odobrenjima. Ova akvizicija je nastavak SKF-ove strategije u svom daljem pozicioniranju kao preferiranog partnera za razvoj aplikacija za rješenja u pomorskoj industriji koji nudi upravljanje cjelokupnim radnim vijekom sredstava.

Kompanija Blohm + Voss Industries vodeći je proizvođač i snabdjevač uslugama za opremu vrhunskog kvaliteta za kritične aplikacije u pomorstvu, uključujući elemente za vratila (ležaje i brtve), stabilizatore i separatore uljave vode. Kompanija ima oko 400 zaposlenika i nastala je iz brodogradilišta Blohm + Voss koje je osnovano 1877. Prodaja u 2011/2012. godini je bila oko 100 miliona eura uz poslovnu maržu koja je u skladu sa standardima SKF Grupe.

“Izuzetno smo zadovoljni što je kompanija Blohm + Voss Industries postala dijelom SKF grupe. Sinergija između pomorskih portfolija kompanija SKF i BVI pomoći će da SKF postane još jači partner za kritične dijelove za vratila u pomorskoj industriji te aplikacijama karakterističnim za pomorstvo kako za originalne proizvođače rezervnih dijelova tako i krajnje korisnike.” rekao je Tom Johnstone, Predsjednik i CEO SKF-a.

“Veoma smo pozitivni kada je riječ o pridruživanju SKF grupi. Kombinacija naših tehnologija, strategija i organizacije predstavlja dobru osnovu koja će učiniti da SKF postane još jači dobavljač za pomorsku industriju.” rekao je Martin Johannsmann, CEO kompanije Blohm + Voss Industries.

Sažetak i činjenice:
• SKF je ušao na tržište pomorske industrije 1940-ih godina i trenutno nudi proizvode, inženjering i usluge za pomorsku industriju, većinom samopodesive ležaje i spojnice
• Djelovanje i mogućnosti kompanije BVI odlično se uklapaju u SKF-ovu strategiju za pomorsku industriju
• BVI proizvodi su sličnih parametara u smislu dizajna i proizvodnih procesa kao i SKF ležaji i brtve
• Dopunjavaju postojeći asortiman SKF-ovih proizvoda i usluga za pomorsku industriju
• Ojačavaju SKF-ove servisne mogućnosti i doprinose značajnom povećanju prisustva na tržištu, kroz svoje podružnice u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Busanu, Andoveru i Kobeu te prodajnim agentima i servisnim stanicama širom svijeta
• Donose jaku mrežu kupaca u brodogradilištima i među brodovlasnicima kao dodatak na SKF-ovu jaku poziciju kod proizvođača originalnih dijelova (proizvođači propelera)
• Postavlja SKF kao vodećeg dobavljača za brtve i hidrodinamičke ležaje, kao najznačajniji tip ležaja u pomorskoj industriji.


Gothenburg, 9. januar 2013.

Aktiebolaget SKF
(publ)

Za dodatne informacije, molimo obratite se:
Media Hotline: +46 31 337 2400

Rebecca Janzon, Direktor, Odnosi sa javnošću
tel: +46 31-337 3880, mobilni: +46 727-173880, e-mail: rebecca.janzon@skf.com

Marita Björk, Vodilac Odnosa sa investitorima
tel: +46 31-337 1994, mobilni: +46 705-181994, e-mail: marita.bjork@skf.com

SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Obim prodaje u 2012 iznosio je 64.757 milijarde švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.775. www.skf.com

® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
™ BeyondZero je zaštitni znak SKF Group.

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (7.3 KB)

SKF logo