SKF pokreće SKF Insight ™, revolucionarnu tehnologiju inteligentnih ležajeva

 • Priča

  2013 April 08, 08:01 CEST

  Odlučni revolucionizirati budućnost nadzora stanja mašina

  Gothenburg, 8 April 2013: SKF pokreće SKF Insight ™, revolucionarnu inovaciju u inteligentnim bežičnim tehnologijama koje su integrisane u SKF ležajima. Razvoj SKF-a usmjeren ka pametnim tehnologijama rezultirao je dizajniranjem ležaja koji su u stanju da kontinuirano prenose podatke o svom radnom stanju kroz interno pokretane senzore i prikupljanje elektronskih podataka. Ležaji se odavno smatraju srcem rotirajućih strojeva, sada ih SKF čini i njihovim mozgom.

  "Ove inovacije će revolucionizirati praćenje stanja ležaja, posebno u mašinama od kritičnog značaja i tehnički zahtjevnim aplikacijama. SKF Insight tehnologija će unaprijediti dostupnost praćenja stanja ležaja, posebno u aplikacijama gdje je to ranije bilo nemoguće ili nepraktično, "kaže Tom Johnstone, SKF predsjednik i izvršni direktor. " "S našim integrisanim dijagnostičkim tehnologijama, naši kupci mogu dobiti još bolju kontrolu nad životnim ciklusom svojih strojeva, što dovodi do smanjenja ukupnih troškova i povećanja pouzdanosti i produženja rada strojeva.”

  SKF viši potpredsjednik, Group Technology Development, Alan Begg dodaje: "Prije tri godine imali smo viziju stvoriti integrisani senzor paket sa vlastitim napajanjem koji može bežično provjeriti i javiti stanje jednog ležaja u bilo koje vrijeme, čineći “pametni” ležaj sposobnim za slanje poruka kada mu se nešto nepredviđeno dogodi. Nakon opsežnog istraživanja i razvoja, uključujući i minijaturizacije, rješavanje izazova za proizvodnju energije i razvoja jedinstvenog pakovanja senzora i elektronike, uvođenjem SKF Insight tehnologije to postaje i stvarnost. Dizajniranje ležaja koji će biti mozak, kao što je već srce rotirajuće mašinerije, odavno je san inženjerske zajednice, i ja sam ponosan da je SKF, uz našu dugu tradiciju liderstva u inovacijama, prvi omogućio da se to dogodi. "

  Praćenje stanja direktno na ležaju
  Prije SKF Insighta, tehnike praćenja stanja mogle su samo konstatovati ostećenja nakon što je do njih došlo. Sada, sa senzorima na samom ležaju, SKF je u stanju pratiti ostećenja od samog početka na njihovoj mikroskopskoj razini, još dok se događaju, te sa ovim informacijama kupci mogu poduzeti korektivne mjere kako bi smanjili uzroke ostećenja - dodatno podmazati, ublažiti prolazna preopterećenja, itd.

  Osim toga, praćenjem opterećenja izravno na ležaju, SKF Insight omogućuje mjerenje opterećenja koje ležaj stvarno podnosi, a ne ono za što je dizajniran. Ova vrijedna informacija može biti vraćena nazad u fazu projektovanja gdje se može raditi na daljem poboljšanju kako sistema tako i dizajna ležaja.

  Sa SKF Insight ™ tehnologijom integrisanom u ležaje, jednostavnije je i praktičnije za kupce da se aktivno uključe u nadgledanje stanja ležaja. Bolje operativno znanje, bolje planiranje održavanja, optimizacija upravljanja radnom snagom i rezervnim dijelovima će dovesti do smanjenja troškova poslovanja.

  SKF Insight tehnologija uključuje:
   Minijaturizacija - Primjena senzorskih tehnologija omogućuje mjerenje kritičnih parametara kao što su broj okretaja, temperatura, brzina, vibracije, opterećenja i druge podatke.
   Samo-pogon - Korištenjem aplikacija, pametni ležaji mogu generisati vlastitu energiju potrebnu za rad.
   Jednostavnost - Inteligentna bežična komunikacijska tehnologija upakovana unutar ležaja omogućuje mu da komunicira unutar okruženja u kojem tradicionalna WiFi tehnologija ne može raditi.
   Pametne mreže - kroz međusobnu komunikaciju i putem bežičnih prenosnika, ležaji sa SKF Insight tehnologijom formiraju isprepletenu mrežu i mogu slati podatke relevantne za njihovo stanje na analizu.

  SKF Insight aplikacija za specifična rješenja se testira kod ključnih kupaca u industrijama koje uključuju korištenje energije vjetra, željezničku i metalsku industriju, dok SKF aktivno planira daljnja aplikacijska testiranja i u drugim industrijama.

  Aktiebolaget SKF
  (publ)

  Za dodatne informacije, molimo obratite se:

  Media Hotline:+46 31 337 2400

  Za odnose sa javnošću:Rebecca Janzon, +46 31-337 3880; +46 727-173 880; rebecca.janzon@skf.com

  Za odnose sa investitorima:Marita Björk, +46 31-337 1994; +46 705-181 994; marita.bjork@skf.com
  SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Obim prodaje u 2012 iznosio je 64.757 milijarde švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.775. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
  ™ BeyondZero je zaštitni znak SKF Group.


 • Slika
 • Video

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (18.5 MB)

SKF logo