SKF-ovo rješenje za sistem kompresora za aeraciju smanjuje troškove energije i do 40%

 • Priča

  2013 April 08, 08:00 CEST

  Gothenburg, 7. april 2013: SKF danas najavljuje pokretanje energetski efikasnog rješenja za motore velikih brzina sa permanentnim magnetom za aeracijske kompresore u postrojenjima za preradu otpadnih voda koje može smanjiti potrošnju energije za do 40 procenata. U postrojenjima za otpadne vode sistem aeracijskih kompresora može zahtijevati i do 80% ukupne potrošnje energije u postrojenju, tako da SKF-ovo rješenje nudi potencijal za značajne energetske uštede. Kada se koristi u 350 kW-nom kompresoru to može dovesti do godišnje uštede od 500 hiljada kWh, što odgovara smanjenju emisije CO2 za 375 tona. SKF-ovo rješenje za sistem kompresora za aeraciju dio je portfolia SKF BeyondZero*.

  “SKF je razvio novo, inovativno i održivo rješenje koje je usmjereno na tržišne izazove s kojima se susreću industrije vode i prerade otpadnih voda. SKF rješenje za sisteme kompresora za aeraciju zadovoljava zahtjeve energetske efikasnosti i potrebu za smanjenjem troškova održavanja i servisa, kao i zahtjeve za ispunjenje sigurnosnih i standarda za kvalitet zraka. U usporedbi sa tradicionalnim kompresorima, SKF-ovo rješenje u centrifugalnom zračnom kompresoru od 350 kW nudi, samo kroz uštedu energije, isplatu ulaganja u jednoj godini.” izjavio je Vincent Megret, Generalni direktor, SKF Magnetic Systems. 

  SKF-ovo rješenje za sisteme kompresora za aeraciju sastoji se od motora velikih brzina s permanentnim magnetom (PMM) koji isporučuje oko 75 kW-350 kW, aktivnih magnetskih ležaja (AMB) i integriranog AMB kontrolnog sistema. Izbor rješenja motora bez podmazivanja uljem ima veliki broj funkcija koje poboljšavaju radne karakteristike, npr., za razliku od tradicionalnih motora, PMM održava efikasnost sa upola manjim opterećenjem i pri upola manjim brzinama. SKF-ovo rješenje za sisteme kompresora za aeraciju koristi manje mehaničkih dijelova nego što je to kod tradicionalnih pogonskih sistema, što znači smanjenu potrebu za održavanjem, dok moćne, ugrađene funkcije nadzora i dijagnostike održavaju visoku pouzdanost i dobre radne performanse. 

  *Portfelj proizvoda SKF BeyondZero sadrži proizvode sa značajnim poboljšanjima koja povoljno utiču na životnu okolinu. Da bi bili uključeni u portfelj SKF BeyondZero, SKF proizvodi, servisne usluge i rješenja moraju imati svojstva koja značajno doprinose zaštiti čovjekove okoline. <2 />
  Aktiebolaget SKF
  (publ)

  Za dodatne informacije, molimo obratite se:
  Nia Kihlström, SKF Group Communication, +46 31-337 2897; +46 706 67 28 97; nia.kihlstrom@skf.com
  Colin Roberts, SKF Group Communication; +31 30 6075608; +31 653 944 111; colin.roberts@skf.com


  SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Obim prodaje u 2012 iznosio je 64.757 milijarde švedskih kruna, a broj zaposlenih bio je 46.775. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.
  ™ BeyondZero je zaštitni znak SKF Group.


 • Slika

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (55.3 KB)

SKF logo