SKF Blohm + Voss Industries predstavlja novu generaciju brtvenog prstenja

 • Priča

  2013 December 03, 11:00 CET

  Zahvaljujući novom dizajnu i novoj mješavini elastomera novi brtveni prsten udovoljava rastućim zahtjevima pomorske industrije kao i zahtjevima propisa VGP 2013.

  Gothenburg, Švedska, 3. decembar 2013: Kompanija SKF Blohm + Voss Industries predstavlja svoj SC3 prsten - novu generaciju brtvenog prstena za SIMPLEX-COMPACT brtve za statvene cijevi. Zahvaljujući novom obliku prsten je pouzdan i ostaje stabilan i pod rastućim ekstremnim uvjetima kao što su velike promjene u pritisku.

  Što je veća razlika u gazu to je veći pritisak
  “Zahtjevi koji važe za građenje brodova postaju sve zahtjevniji. Na primjer, tovarni kapacitet kontejnerskih brodova povećao je svoje granice u zadnjih 20 godina.”, izjavio je Mathias Rusch, Direktor za dijelove za vratila u SKF Blohm + Voss Industries. “Razlika u gazu broda povezana s povećanim tovarnim kapacitetom postavlja visoke zahtjeve na radne karakteristike brtve. Jer što je veća razlika u gazu, to je veća promjena pritiska na prsten.”

  Zahvaljujući svom novom obliku SC3 prsten sada bolje može savladavati ovakve promjene u pritisku. Prsten sada ima kraći rub što će smanjiti površinu koja trpi pritisak. Zahvaljujući novoj samopodešavajućoj prstenastoj opruzi prsten se bolje može prilagoditi trenutnom pritisku. Obje ove promjene znače da će trenje koje djeluje na prsten - i prateće stvaranje toplote - biti smanjeno, a bez uticaja na efikasnost prstena. Druge nove funkcije uključuju džepove za podmazivanje koji su ugrađeni u sam prsten. Oni dopremaju veće količine ulja u otvor brtve koje dovode do efekta hlađenja, poboljšanja triboloških rezultata u otvoru brtve te usporavaju proces starenja. Odlaganje procesa starenja brtvenog prstena omogućuje skraćenje intervala između obaveznih izvlačenja broda na suho. To je nova mjera koja smanjuje ekološki utjecaj - jer smanjuje količinu sredstava za podmazivanje koje se mora zamijeniti.

  Ispunjavanje zahtjeva koja postavljaju VGP propisi je ostvarivo
  U skladu s propisima VGP (Vessel General Permit) 2013, koji stupaju na snagu 19. decembra 2013, većina plovećih objekata dužih od 24 metra koji plove u teritorijalnim vodama SAD-a moraju udovoljavati između ostalog i zahtjevima da koriste tzv. ekološki prihvatljive tečnosti (eng. environmentally acceptable liquids – EAL) na dodirnim površinama iz kojih ulje može biti ispušteno u morsku vodu. Kompanija SKF Blohm + Voss Industries razvila je posebnu mješavinu elastomera za SC3 prsten koja omogućava rad bez problema s većinom sredstava za podmazivanje koji udovoljavaju EAL propisima. Prethodne mješavine elastomera su i dalje prisutne u novom obliku SC3 prstena.

  Još snažniji partner za pomorsku industriju
  SKF je početkom 2013. godine akvizirao kompaniju Blohm + Voss Industries (BVI), njemačkog proizvođača dijelova za brodove. Ovom akvizicijom SKF namjerava da ojača svoj portfolio proizvoda za pomorsku industriju. Nadalje, SKF proširuje svoj pristup tržištu kroz vodeću svjetsku mrežu prodajnih i uslužnih partnera kompanije BVI. Korist za kupce se ogleda u kombinaciji SKF-ove stručnosti kao kompanija inženjerskih znanja i BVI-jevog fokusa na brodogradilišta i brodske kompanije. Nova udružena organizacija postaje još snažniji partner za pomorsku industriju - obezbjeđujući kritične dijelove i brzu i pouzdanu uslugu te i razvijanjem novih aplikacija koje predstavljaju odgovor na buduće izazove u okruženju industrije podložnom stalnim promjenama.


  www.skf.com/marine
  www.bv-industries.com


  Aktiebolaget SKF
  (publ)

  Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:
  Odnosi sa javnošću: Nia Kihlström, +46 31-337 2897; +46 706 67 28 97; nia.kihlstrom@skf.com
  SKF Blohm + Voss Industries GmbH, Vodilac odjeljenja za komunikaciju kompanije: Malte Blombach, +49 40 3011-1133, +49 174 3132649, malte.blombach@bv-industries.com

  SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. Godišnja prodaja za 2012. godinu iznosila je 64.575 milijardi švedskih kruna, dok je broj zaposlenih bio 46.775. www.skf.com

  ® SKF je registrovani zaštitni znak SKF Group.


 • Slika

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (4.6 MB)

SKF logo