SKF-ove inovacije pomažu kompaniji Scuderia Ferrari da smanji težinu i gubitke snage

 • Priča

  2015 March 12, 14:00 CEST

  Nova tehnologija za ležaje kompanije SKF pomaže da se poboljšaju radne karakteristike mjenjača i takmičarski vijek vozila u ovoj sezoni Scuderia Ferrarija

  Gothenburg, Švedska, 12. mart 2015: SKF, kompanija inženjerskih znanja, nastavlja svoje partnerstvo s kompanijom Scuderia Ferrari u 2015. razvojem specijaliziranih komponenti i sistema kojim će se smanjiti težina vozila i gubici snage uslijed trenja.

  SKF je u zajedničkoj suradnji s kompanijom Scuderia Ferrari proizveo komplete ležaja koji se izrađuju od posebno razvijenog alatnog čelika. Usvajanjem postupaka toplotne obrade SKF je uspio da optimizira površinsku tvrdoću. Tako su ležaji postali izuzetno otporni na površinski zamor i mogu izdržati izuzetno visoke kontaktne napone koji se javljaju u vozilima Formule 1. Kao rezultat, ležaji se mogu dodatno smanjiti bez utjecaja na radne karakteristike i pouzdanost.

  Novi kompleti ležaja se sad koriste u najnovijim mjenjačima kompanije Scuderia Ferrari gdje je upravo mogućnost smanjivanja veličine doprinijela smanjenju sveukupne težine za više od 20%. Radne karakteristike mjenjača su dodatno poboljšane primjenom keramičkih valjaka za ležaje i optimizacijom unutrašnje geometrije – ova kombinacija rezultirala je značajnim smanjenjem gubitaka snage uslijed trenja.

  U svojim daljim razvojima kompanija Scuderia Ferrari upotrebljava najnoviju SKF-ovu tehnologiju nadzora stanja. Ona se zasniva na modularnoj IMx platformi koja je preprojektovana da bi zadovoljila posebne zahtjeve tima Konkretno, SKF je prilagodio hardver tako da može obraditi izuzetno veliku količinu podataka velikom brzinom – i do 100 puta brže nego što je to obično potrebno u najtežim industrijskim primjenama.

  Sistem za nadzor stanja, postavljen u motor i na turbo testnu opremu, upotrebom softvera SKF Observer pruža zaštitu sredstva, poboljšanu radnu efikasnost, preventivno održavanje i veliku brzinu ugradnje.

  Ing. Mattia Binotto, Direktor jedinice snage, Scuderia Ferrari, objašnjava: “SKF je odigrao značajnu ulogu u razvoju novog bolida 2015 Formula 1. IMx rješenje nam pruža novi pogled na to kako naši motori rade, dok novi ležaji za mjenjač, zajedno sa specijaliziranim dijelovima za povrat energije i druge kritične ugrađene sisteme, značajno će nam pomoći da održimo takmičarsku prednost u budućim trkama.”

  Jeroen Wensing, Rukovodilac za inovacije, Jedinica za trke, SKF, dodaje: “SKF sponzorira Scuderia Ferrari od 1947, što predstavlja najduže tehničko partnerstvo ove vrste u historiji F1. Zajedno uvijek tražim načine da pomaknemo granice radnih karakteristika i pouzdanosti i pri tome koristimo prikupljena inženjerska znanja da bismo pomogli našim industrijskim klijentima s novim idejama i stalnim inovacijama.”

  Aktiebolaget SKF
  (publ)

  Dalje informacije potražite od:
  Odnosi s medijima: Monique Turner, +1 267 436 6836; +1 215 801 8722; Monique.Turner@skf.com

  SKF je vodeći svjetski dobavljač za ležaje, brtve, mehatroniku, sisteme podmazivanja i usluge koje uključuju tehničku podršku, održavanje i pouzdanost, inženjerska savjetovanja i obuku. SKF je predstavljen u više od 130 država i ima oko 15.000 distributerskih lokacija širom svijeta. 

  Godišnja prodaja za 2014. godinu iznosila je 70.975 miliona švedskih kruna, dok je broj zaposlenih bio 48.593. www.skf.com 

  ® SKF je registrovani zaštitni znak grupe SKF Group.

 • Slika

Preuzmi komplet za štampu

Komplet za štampu (1.8 MB)

SKF logo